Editoriale

Informatii piata

De ce ofertele FP sperie piata?

Saptamana aceasta se incheie cu un eveniment notabil: Fondul Proprietatea anunta ca doreste sa vanda o parte din detinerea la OMV Petrom printr-o oferta publica secundara de aceasta data. La scurt timp dupa acest anunt, actiunile Petrom scadeau cu aproape 4%. Si nu doar titlurile Petrom au fost afectate. Si alte companii din BET au intrat pe o traiectorie descendenta la aflarea vestii ca FP va vinde din nou actiuni din portofoliu.

 

Am inceput aceasta saptamana focusati pe ce urmau sa anunte bancile centrale: Banca Japoniei, respectiv FED. Banca nipona a pastrat dobanda cheie, surprinzand astfel pietele intr-un mod pozitiv, iar FED-ul nu a dezamagit si la randul ei a pastrat dobanda de referinta. Astfel, temerile din ultima luna pareau a se disipa. In plus, piata locala asteapta vesti de la FTSE: este posibil ca saptamana viitoare sa fim trecut pe lista scurta in vederea promovarii pietei noastre la statutul de piata emergenta.

 

In lipsa anuntului de azi am fi putut spune ca ne aflam intr-un context favorabil: temerile ca dobanda din SUA va creste din aceata luna au disparut, iar motive de a fi optimisti in privinta anuntului FTSE de saptamana viitoare avem suficiente. Insa, oferta FP disturba acest tablou. O oferta publica in sine ar trebui sa fie un motiv de bucurie pentru piata de capital. Totusi, obisnuiti fiind cu vanzarile facute de FP la preturi mai mici decat in piata, indiferent de contextul in care ne-am afla, anuntul facut de Fondul Proprietatea a determinat o presiune la vanzare. Actiunile Petrom au avut cel mai mult de suferit, insa si restul pietei s-a dezumflat, probabil avand ca obiectiv strangerea de fonduri pentru oferta pe care Fondul Proprietatea o va desfasura in ultimul trimestru al anului. 


Va fi Fondul Proprietatea consecventa in a vinde sub pretul din piata? Totodata, va reusi sa dea din nou o bila alba Statului vanzand sub pretul la care acesta a privatizat companiile, asa cum s-a intamplat cu ocazia plasamentelor private accelerate de la Transgaz sau Romgaz? Nu ar fi greu de crezut ca se va reusi aceasta "performanta”:. Statul a vandut in 2004 cu 5,25 eurocenti, iar la cursul de acum ar insemna 0.2335 lei/actiune. Cu alte cuvinte, ar insemna un pret mai mic cu 9.85% mai putin decat pretul din inchiderea precedenta. Motive ar exista: Petrom nu sta in momentul de fata stralucit la capitolul rezultate financiare, aflandu-se inca sub impactul unui pret al petrolului ce se afla intr-o zona de minime. Dar in acest caz, de ce ar trebui sa vanda FP chiar acum actiuni la o companie afectata de pretul petrolului? Sigur, aceeasi intrebare ar trebui pusa si in cazul altor vanzari din portofoliu (Conpet, Transelectrica, Transgaz, Romgaz). Explicatia data in comunicat pare destul de altruista: "cresterea free float-ului” la OMV Petrom. Cred ca mai degraba vorbim despre finantarea rascumpararilor si a distribuitiilor facute de FP ca urmare a reducerilor succesive ale capitalului social. 


In concluzie, motivul pentru care ofertele FP sperie piata este acela ca investitorii s-au obisnuit ca aceste oferte sa fie facute la un pret sub cel din momentul anuntului. Un exemplu este chiar precedenta vanzare de actiuni SNP facuta de FP in mai 2013. Inaintea anuntului pretul era de 0.4442 lei/ actiune. In ziua anuntului actiunile au scazut cu 3%. FP a comunicat apoi ca a vandut 632 mil. actiuni cu pretul de 0.39 lei/actiune (deci cu un pret mai mic cu 12.2% fata de pretul din ziua anterioara anuntului). Daca s-ar repeta acest scenariu, pretul ar fi chiar mai mic decat cel la care a vandut Statul in 2004. 

 

De data asta poate fi altfel.  Ce este diferit este faptul ca nu mai este plasament privat adresat exclusiv investitorilor calificati. Iar daca vom fi inclusi pe lista scurta in vederea promovarii la statutul de piata emergenta, interesul pentru actiunile romanesti va fi in crestere, aspect ce nu ar mai justifica vanzarea unui pachet mai mare de actiuni sub pretul din piata. Exista asadar premisele ca de data aceasta oferta sa fie facuta la un pret ceva mai mare decat cel din ziua anuntului (oricum, pretul titlurilor SNP se afla in apropierea minimelor ultimilor 5 ani). In alta ordine de idei, in scurt timp FP va termina de vandut companiile listate din portofoliu, piata nu va mai avea de ce sa se sperie, si vom ramane cu un free float mai mare.



Autor: Simion Tihon
inchide