Editoriale

Informatii piata

De ce va creste semnificativ numarul investitorilor romani la Bursa?


Economia romaneasca incearca sa se opreasca din caderea pe care o deseneaza cu asiduitate in ultimul an. Unii spun ca am fi atins minimul. Altii sunt sceptici. Daca ne uitam spre Bursa si apelam la functia sa de barometru economic ar trebui sa le dam dreptate primilor.

La un moment dat, acum sau mai tarziu economia isi va reveni si ve reintra intr-un proces (eminamente natural) de crestere. Cum si ce vor gandi viitorii invrestitori in acel moment? Cum vor actiona si care vor fi punctele de reper ale acestora?

Ca orice criza si cea actuala va lasa economia la un nivel mai scazut insa cu sanse mult mai bune pentru o dezvoltare echilibrata. In domeniul investitiilor vechile sectoare vedete vor ramane in mare masura o amintire (placuta sa nu), in timp ce alte sectoare vor atrage atentia investitorilor. Nu putem acum sa anticipam, pe baze rationale, care vor fi acele sectoare, insa putem creiona de pe acum profilul viitorului investitor.

Actuala criza a spulberat multe mituri. In primul rand cel al afacerilor pe bani impumutati. Bancile nu vor mai finanta companii sau persoane fara a pune conditii mult mai drastice. Avansul, scopul creditarii, modul in care banii sunt folositi vor fi variabile mult mai clar definite. Un alt mit care s-a spulberat, in stransa legatura cu primul, este cel al cresterilor spectaculoase, al sportului national al micilor "tunuri". Asteptarile investitorilor nu vor mai fi atat de optimiste, pe masura ce prudenta va caracteriza deciziile investionale o lunga perioada de timp.

Un alt efect al prudentei investitionale va fi preferinta pentru lichiditate. Nu se va mai alerga dupa afaceri spectaculoase ci dupa afaceri cu strategie de exit facila. Lipsa cumparatorilor pentru cei care au active este un cosmar care va bantui vreme indelungata mediul de business romanesc.

In scenariul creionat mai sus doua caracteristici ale viitoarelor tinte investitionale se creioneaza puternic: lichiditatea si transparenta. Cei care vor dori sa riste vor fi mult mai atentia la posibilitatea de a intra sau iesi rapid din investitie. Pe de alta parte prudenta si experienta negativa din trecuta ii va determina sa caute acele active care ofera transparenta continua atat la nivelul evolutie economice cat si a pretului de tranzactionare. Se va aprecia mult mai mult avantajul unei evaluari permanente pe care piata o genereaza pe baza tranzactiilor zilnice.

Sunt elemente care caracterizeaza piata bursiera. O piata in care poti investi in active extrem de lichide, cu o transparenta etalon pentru mediul de business. Numarul celor care vor prefera marje potentiale de profit mai mici in dauna unui confort mai ridicat prin prisma riscului asumat va creste semnificativ. Astfel de cerinte din partea investitorilor ar putea impulsiona puternic numarul companiilor care vor "cocheta" cu ideea de a fi "accesibile" prin listare pe o piata.

De aceea asteptarea ca anul 2010 sa consemneze inceputul unei perioade in care piata bursiera sa devina o preocupare pentru tot mai multi romani este una realista. Bursa este prin excelenta un motor de crestere economica. Ea produce plusvaloare atat pentru companii (pentru ca le finanteaza ideile de afaceri) cat si pentru investitori (care isi primesc rasplata riscului de a fi parte intr-o afacere care creste accelerat).

Evident ca principalul beneficiar ar trebui sa fie economia romaneasca care ar putea gasi in Bursa un rezervor de companii eficeinte care sa miste mediul economic intr-o directie pozitiva nu doar prin prisma acumularii de crestere economica ci mai ales prin impunerea unor norme corecte, rationale si transparente de business.


Alin Brendea
Director Operatiuni Prime Transaction
19 martie 2010


Autor: Alin Brendea
inchide