Editoriale

Informatii piata

De la cerere la oferta, ca de la Pamant la Soare

Lichiditatea extrem de subtire a bursei in acest an a adus din nou in discutie costurile mari pe care le presupune tranzactionarea actiunilor. Privirile sunt indreptate insa, si de aceasta data, catre partea vizibila a iceberg-ului, si nu catre restul de 90% pe care, desi toata lumea stie ca este acolo, majoritatea il ignora.

Partea vizibila a iceberg-ului o reprezinta in acest caz comisioanele de tranzactionare, mai mari decat cele de pe pietele mari, cel putin la prima vedere. La a doua vedere observam ca pe piete mai mari decat cea romaneasca exista limite minime de comision care, daca ar fi aplicate la valorile foarte mici tranzactionate in medie la BVB, ar duce comisioanele chiar si spre 10%. Cei care fac tranzactii mari, la care comisionul s-ar situa peste limita minima (la TD Ameritrade, de exemplu, la o tranzactie de 1.000 de dolari executata prin internet, comisionul e de 1%, iar prin broker 4,5%), au de regula sume mari investite si au comisioane mici si in Romania.

Nu voi insista insa asupra acestui lucru, ci asupra adevaratului motiv pentru care tranzactionarea la BVB este, intr-adevar, scumpa. Iar acesta nu este comisionul de tranzactionare, ci prapastia dintre cerere si oferta. Spread-ul, diferenta intre cel mai bun pret de cumparare (Best Bid) si cel mai bun pret de vanzare (Best Ask), este incomparabil mai mare in Romania decat pe pietele mature sau pe cele mai mari din regiune.

Pe pietele din vestul Europei, cum ar fi Euronext si Deutsche Boerse, spread-ul mediu este de circa 5-6 puncte de baza (0,05% - 0,06%), in timp ce la Bursa din Varsovia acesta era de 0,16% pentru actiunile din indicele WIG 20 si 0,36% pentru toata piata, in anul 2012. In cazul bursei germane, singura pentru care am gasit astfel de date, spread-ul “at touch” (intre Best Bid si Best Ask) este in medie de 4,75 puncte de baza, in timp ce spread-ul intre cerere si oferta necesar pentru a tranzactiona un pachet de actiuni de 25.000 de euro este de 5,58.

In acest moment (30.10.2015, aproximativ ora 17:00), cel mai mic spread de la BVB este cel de la Fondul Proprietatea, 12,1 puncte de baza, insa cu un Ask de doar 400 de actiuni. Pentru o tranzactie ceva mai mare, spread-ul se dubleaza. Banca Transilvania, Romgaz si BRD au la randul lor spread-uri cat de cat competitive, 19,8, 17 si 17,1, insa cu volume mici fie pentru Best Bid, fie pentru Best Ask. Daca vrei sa faci o tranzactie de 10.000 de lei, spread-urile cresc la 39 puncte de baza pentru TLV, 34 pentru SNG si 51 pentru BRD.

Cele patru sunt de altfel si cele mai tranzactionate pe parcursul zilei. Mai departe, lucrurile sunt din ce in ce mai descurajatoare pentru investitori. La Transelectrica, spread-ul este de aproape 1%, cu Bid si Ask de doar 300 de actiuni, la fel ca si la SIF5, altadata cea mai tranzactionata actiune de la Bursa din Bucuresti. Iar cifrele sunt pentru o zi cu tranzactii de peste 15 milioane de euro, dublu fata de media din 2015 a pietei.

Mai slaba decat spread-ul propriu-zis este calitatea cererii si a ofertei. Volumele disponibile sunt foarte mici, iar distanta dintre cerere si oferta este imprevizibila. Nu poti fi niciodata sigur ca vei putea valorifica in conditii decente un pachet de actiuni cumparat, chiar daca piata creste intre timp.

Acesta este costul cel mai mare pe care il presupune tranzactionarea la BVB: diferenta mare intre cerere si oferta, dublata de incertitudinea pe care o au investitorii, niciodata siguri ca peste un minut vor mai avea acces macar la acel spread, si asa mare, de pana atunci.

Solutia, asa cum am mai spus (Micul investitor, singurul care ne poate duce printre pietele emergente), este o preocupare mai mare pentru ideea de market making. Atat din partea operatorului de piata, cat si din partea celor cu resurse financiare suficient de mari incat sa acopere o astfel de pozitie. Ar fi un castig triplu: investitorii ar putea tranzactiona fara teama de a ramane blocati in piata, piata ar castiga lichiditate, iar market makerii profituri care, cel putin in Vest, sunt destul de consistente.

Marius Pandele
Dep. Analiza
9 octombrie 2015


Autor: Marius Pandele
inchide