Editoriale

Informatii piata

De la extaz la agonie: Cumparam ori vindem actiuni?

Dupa o evolutie furibunda in care atat indicii americani Dow Jones si S&P, cat si indicele german DAX, au depasit record dupa record, pietele internationale s-au gripat. Ultimele trei saptamani au adus o scadere de 10% pentru piata germana de actiuni, in timp ce bursa americana a scazut cu circa 6%.

De ce a fost inlocuit puternicul sentiment optimist cu unul de panica? Vorbim de o corectie normala si de marcarile de profit aferente castigurilor acumulate in ultimii doi ani ori iar s-a schimbat paradigma de pe pietele internationale? Si de unde atata volatiliatate? De parca unii ar fi convinsi ca bursele intra pe un trend descendent, iar altii mizeaza in continuare pe potentialul de crestere al actiunilor in contextul mentinerii dobanzilor extrem de reduse (ori chiar negative).

Probabil ca volatilitatea de saptamana aceasta este rezutltatul imbinarii unor ingredinte picante: reteta americana de stimulare economica prin injectie de capital a incalzit economia – si de aici teama cresterii dobanzii si reactiile investitorilor in contradictoriu cu indicatorii macroeconomici; dolarul este din ce in ce mai puternic in fata monedei europene – fapt ce creeaza un dezavantaj competitiv pentru SUA; scaderea pretului la commodities (mai vizibila la pretul petrolului); o economie europeana care inca nu se ridica la nivelul asteptarilor si in care masurile anuntate de BCE inca nu se aplica cu fermitate determinand o confuzie in privinta asteptarilor. Cam acesta ar fi mixul de factori ce a miscat saptamana aceasta bursele internationale (nu am uitat de tensiunile din Ucraina, insa momentan au disparut din centrul atentiei).

Si pe un asemenea climat, ce putem face pe piata autohtona? Pentru a doua oara in acest an (prima data a fost la inceputul lunii august), bursa romaneasca rezista destul de bine in fata tentatiilor generate de sell off de pe pietele internationale (mai cu seama de pe piata germana). S-au remarcat pe piata noastra companii precum Transelectrica, Transgaz, Fondul Proprietatea, etc. care desi au scazut si ele putin, au beneficiat de o rezistenta la cumparare, rezistenta ce in astfel de momente eram obisnuiti sa nu existe.

Gasesc astfel doua motive principale pentru faptul ca piata noastra nu a mai preluat exponential scaderile din extern: 1. Trecerea la statutul de piata emergenta este un obiectiv care prinde contur, iar pasii facuti pana acum dau incredere investitorilor (startul a fost dat prin trecerea la investment grade) 2. Cresterea ponderii unor companii romanesti in indicele MSCI.

Cu siguranta ca nu putem fi total imuni la scaderile pietelor internationale, iar daca acestea se acutizeaza, intr-o anumita masura vom fi si noi afectati. Este de preferat ca reactiile emotionale sa fie evitate. Apoi, putem adopta o cale de mijloc: reducerea expunerii intr-o proportie ce tine cont de profilul de risc al fiecarui investitor, insa foarte atenti ca spre finalul lunii octombrie – inceptul lunii noiembrie, sa revenim in actiunile ieftine din punct de vedere fundamental. Argumentele ce sustin cresterea expunerii la inceputul lunii urmatoare ar fi ca pe termen scurt, pot aparea stiri care sa reincarce cu optimism investitorii si bineinteles continuarea demersului pentru a primi calitatea de piata emergenta.

Simion Tihon
Broker
10 octombrie 2014


Autor: Simion Tihon
inchide