Editoriale

Informatii piata

De unde ne putem astepta sa vina profitul in 2018
Sentimentul din piata la finalul anului 2017 este unul mai degraba negativ, dupa ce in sase din ultimele sapte luni ale anului indicele de referinta BET a scazut. Statistica, insa, nu are sentimente si nici nu include fatalismul balcanic care, bineinteles, nu avea cum sa nu se transmita chiar si intr-un domeniu atat de ne-balcanic precum piata de capital. Iar statistica spune ca suntem la finalul unui an foarte bun, cel mai bun de dupa 2013 mai exact.

Chiar daca BET este considerat in mod traditional referinta Bursei de Valori Bucuresti, cel mai relevant indice al pietei e in realitate altul. Nu BET-TR, asa cum s-ar gandi multa lume, ci BET-XT-TR. Ambele iau in considerare dividendele acordate de emitentii din componenta, dar BET-XT-TR include un numar mai mare de actiuni, printre care si cele cinci SIF-uri, motiv pentru care consider ca este mai relevant decat BET-TR cand vine vorba de masurarea performantelor pietei locale de capital.

BET-XT-TR a crescut de la inceputul anului cu 23,49%, ceea ce il situeaza pe locul al doilea in regiune, dupa indicele principal al Bursei de la Varsovia, WIG20, care are un plus de 27%, si imediat in fata BUX, din Ungaria, cu +22%. Indicele e la doar 3,7% sub maximul acestui an, atins in luna august. Nici BET-TR nu sta prost, avand un plus de 18,6% fata de finalul lui 2016 si -7,8% fata de maximele atinse tot in august.

Asadar, nu pornim in 2018 de la o situatie atat de proasta precum pare. Indicii sunt aproape de maximele multianuale, chiar daca unele actiuni din componenta lor dau senzatia ca au cazut intr-o prapastie fara fund. Sa nu uitam ca la inceputul lui 2016 se faceau comparatii cu 2008, se vorbea de o noua criza, mai mare decat cea anterioara, iar la finalul anului majoritatea indicilor erau pe plus.

In momentul de fata putem vorbi de o subevaluare a pietei, cu multipli mici pentru majoritatea emitentilor importanti. E o situatie justificabila. Au fost distribuite dividende cu randament mare, pretul s-a ajustat corespunzator, in timp ce rezultatele financiare s-au imbunatatit. 

Subevaluarea, bineinteles, inseamna un potential mai mare de crestere a pretului in viitor, adica in 2018. Prin urmare, primul lucru la care ne putem uita pentru a ne face o idee despre oportunitatile anului 2018 sunt multiplii de piata. Din acest punct de vedere, ies in evidenta cativa emitenti importanti al caror PER este mai mic de 10: Transgaz si Banca Transilvania, sub 7, BRD Groupe Societe Generale, la circa 7,5, si Nuclearelectrica, Romgaz si OMV Petrom, toate cu PER de 8.

Multiplii de piata nu sunt insa totul. Exista actiuni care s-au tranzactionat ani de zile la multipli foarte mici sau foarte mari, fara sa aiba loc ajustari in piata. Cea mai importanta este povestea din spatele emitentilor. Iar povestile anului 2018 vor fi, in opinia noastra, dividendele si dobanzile.

Dividendele au tinut capul de afis si in acest an, in principal cele distribuite de companiile de stat. Ele sunt si motivul principal pentru care indicele BET a parut sa aiba o evolutie atat de proasta comparativ cu alti indici din regiune. Statul va avea si in 2018 nevoie de bani, iar dividendele de la companiile din subordine au devenit deja o sursa importanta de finantare. Estimarile noastre arata randamente potentiale mari ale dividendelor (https://www.primet.ro/Dividendul-ramane-la-putere-si-in-2018-raport-analiza-2616), cu patru dintre primele cinci locuri in topul emitentilor mari ocupate de companii de stat.

Dobanzile, pe de alta parte, vor influenta in moduri diferite emitentii. Cresterea ROBOR a devenit deja un subiect comun la stiri, iar tendinta este in continuare una ascendenta. Pentru companiile cu indatorare mare in lei, asta va insemna costuri mai mari, profituri mai mici si posibil scaderi ale pretului actiunilor. Si nu doar pentru ele. Cresterea dobanzilor se reflecta de obicei in toata economia, ducand la scaderea consumului si a investitiilor, iar asta va musca din cifra de afaceri a companiilor din mai multe domenii, indiferent daca sunt indatorate sau nu. Aceste lucruri se intampla insa in timp, iar in 2018 ar fi de asteptat ca efectele dobanzilor mai mari sa se limiteze la companiile cu datorii mari, fara sa se extinda la toata economia.

Exista insa si castigatori ai dobanzilor mari, iar acestia sunt bancile. Nu doar ca vor incasa mai multi bani de pe urma creditelor acordate deja, dar istoria ne-a aratat ca perioadele cu dobanzi mari aduc, in mod aparent irational, o efervescenta pe piata creditului. Pare, intr-adevar, irational sa vedem o crestere a creditarii sau o scadere a economisirii in perioade cu dobanzi mari, insa in realitate piata nu e dominata de cerere, ci de oferta. Degeaba dobanzile sunt mici, daca accesul la credite este prohibitiv, asa cum a fost, nu doar in Romania, in anii post-criza. Pe de alta parte, dobanzile mari cresc interesul bancilor pentru acordarea de credite, fiind urmate de regula de valuri de reclame si relaxari ale conditiilor de creditare. Dupa cresterile consistente ale ROBOR din finalul acestui an, consideram ca 2018 va fi un an cu rezultate foarte bune pentru banci, iar asta ar fi normal sa se reflecte si in cotatiile bursiere.

Evolutiile bursiere din ultimii ani au adus in prim-plan alte cateva surse de profit interesante. Una dintre ele vine de la emitentii mai mici ale caror rezultate financiare sunt pe un trend favorabil, asa cum a fost cazul cu IAR Brasov sau Turbomecanica. Evident, cu conditia ca trendul sa fie identificat si valorificat la timp, si cu amendamentul ca investitia e una riscanta (vezi cazul Romcab). A doua posibilitate vine de la companiile care sunt potentiale tinte de preluare, cum a fost cazul la Albalact. In aceasta situatie, intuitia joaca un rol important, pentru ca nu se poate intra pe parcursul trendului de crestere, ci doar inainte de anuntul privind tranzactia. A treia posibilitate, ceva mai recenta, este de a investi pe termen scurt in IPO-uri, mai ales acolo unde exista discount, iar emitentul este unul de dimensiuni mai mari. S-au putut castiga bani frumosi in acest fel la Med Life si Digi Communications, si chiar la oferta publica secundara derulata de Fondul Proprietatea la Petrom in 2016.

Ca o concluzie, exista numeroase oportunitati de a obtine profit in 2018. Totusi, toate aceste oportunitati vor trebui puse in contextul macroeconomic si politic, care se poate schimba in bine sau in rau pe parcurs. Asa cum a doua jumatate a anului a fost influentata in mod negativ de problemele politice interne, si in 2018 putem asista la situatii asemanatoare, generate de evenimente interne sau externe. In functie de acestea ne vom putea ajusta pe parcurs asteptarile de la piata de capital. In final, reteta cea mai buna este cea promovata de atata timp de Warren Buffet: value investing. Investitia pe termen lung in actiuni la companii solide e singura care nu da gres, indiferent de schimbarile care apar pe parcursul unui an.

Autor: Marius Pandele
inchide