Editoriale

Informatii piata

Depozit de actiuni, un inlocuitor pentru depozitul bancar?

Oferta Electrica a surclasat in aceasta saptamana interesul pentru oricare alta companie listata la bursa. Piata de capital este din nou in centrul atentiei detinatorilor de capital, gratie ofertei publice initiale Electrica prin care statul cedeaza pachetul majoritar al unui monopol de stat. Entuziasmul generat de cei interesati sa participe la aceasta oferta a lansat noi semnale optimiste pentru piata de capital autohtona, bursa si actorii acesteia fiind pregatiti pentru relocarea capitalului din depozitele bancare in depozitul de actiuni.

Tot saptamana aceasta, un alt eveniment semnificativ a demonstrat ca exista interes pentru actiunile romanesti: Oferta accelerata prin care Fondul Proprietatea a vandut 5% din actiunile Romgaz. Aceasta este o alta proba prin care se intareste idee ca exista bani si interes pentru piata romaneasca de actiuni.

Sentimentul economic este volatil. Trecerea de la pesimism la optmism se face rapid, iar in momentul cand optimismul este instalat, apare o accelerare de interes pentru active, indiferent de clasa acestora. Ca atare, acest nou ciclu economic va aduce plus-valoare pe o scara larga, insa primii care vor beneficia sunt cei ce au sesizat deja schimbarea de paradigma si au investit/investesc cat inca se mai gasesc active de calitate ieftine.

Revenind la ideea din titlu, in momentul de fata se simte o preocupare a celor ce tin banii in banca de a gasi alternative. Caracterul investitional al celor ce detin capital incepe sa se dezvolte, iar deciza de a renunta la depozitul bancar in favoarea unei investitii in actiuni primeste o motivatie semnificativa in contextul unei oferte publice. Subscriitorii de actiuni Electrica nu pot fi incadrati intr-o ramura sociala. Acestia reprezinta o scara larga a detinatorilor de capital, placand ce la cei care au economii de sub 1000 de euro si subscriu pachetul minim de actiuni si ajungand pana la cei care disponibilizeaza peste 1 milion de euro pentru a subscrie in cadrul ofertei publice, pe transa investitorilor mari.

Toti cei care nu au avut tangenta cu piata de capital pana acum, iar oferta Electrica i-a adus in contact cu Bursa, au ceva in comun: nemultumirea fata de dobanzile mici, mai precis a randamentelor existente pe piata monetara. Dupa depasirea preconceptiilor legate de piata de capital, acestia gasesc piata de actiuni un mijloc de remunerare pentru capitalurile detinute si chiar o modalitate de a economisi (de ce nu ar face cineva direct debit catre contul de actiuni pentru 10% din venituri?).

Ultima ratio” ce sustine inlocuirea depozitului bancar cu depozitul de actiuni, vine din trecerea ratingului Romaniei la Investment Grade in urma cu o luna, decizie ce cred ca deja incepe sa fie resimtita (interes pentru actiuni – FP a vandut foarte repede 5% din Romgaz, aprecierea leului din ultima luna, etc.) si nu in ultimul rand, din demersurile incepute ca piata romaneasca de actiuni sa treaca la statulul de piata emergenta. In concluzie, dupa o buna informare in care riscurile sunt percepute corect, depozitul de actiuni poate substitui cu succes depozitul bancar.

Simion Tihon
Broker
19 iunie 2014


Autor: Simion Tihon
inchide