Editoriale

Informatii piata

Depozitele bancare au acum concurenta la BVB
Marti, saptamana aceasta, piata a primit mult asteptata veste a reluarii procesului de listare a titlurilor de stat la Bursa de Valori Bucuresti. Ministerul de Finante isi propune sa atraga bani de la populatie prin emisiunea de titluri in lei si in euro. In cazul celor emise in lei, statul ofera o dobanda anuala de 4% pentru scadenta in 2 ani, respectiv 4.5% pentru cele scadente in 4 ani. In cazul celor emise in euro, statul se imprumuta la o dobanda anuala de 2% pentru 5 ani. 

Principalele entitati din domeniul bancar ofera dobanzi anuale de 1.80% in cazul BCR, 2.75% la Banca Transilvania si 1.35% in cazul BRD. O medie a dobanzilor de 1.97%. In mod evident, exista un ecart semnificativ fata de dobanda oferita de statul roman. 

In acest context, este important sa punctam principale avantaje ale listarii titlurilor de stat. 

In primul rand, listarea la BVB inseamna o crestere a lichiditatii, tradusa in posibilitatea de a vinde sau a cumpara titluri pentru oricine isi doreste o plasare a economiilor la o dobanda superioara decat cea oferita de banci. 

La nivelul lichiditatii titlurilor de stat, Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare analizand dinamica pietei de obligatiuni a tarilor din Europa de Est ne ofera o imagine de ansamblu la care ne putem raporta. Spre exemplu, in Serbia unde investitorii de retail au acces la piata principala a titlurilor de stat regasim un volum de tranzactionare de 335 mil. Euro, raportat la o valoare de piata de 8.885 mil. Euro, la nivelul anului 2018. La polul opus, in Croatia, unde investitorii de retail nu beneficiaza de accesibilitate la piata primara de imprumuturi a statului, volumul de tranzactionare este de 73 mil. Euro in 2018, de 4.5 ori mai mic decat in Serbia, raportat la o valoare de piata aproximativ similara.
 
Asadar, prin listarea titlurilor de stat la BVB si accesul investitorilor la piata primara, lichiditatea titlurilor va fi semnificativ mai mare. 

Un al doilea avantaj il reprezinta remunerarea corecta a acestora. Dupa cum stim, nici depozitele bancare, nici titlurile de stat emise anterior in programul Tezaur nu remunereaza investitorii daca isi retrag banii inainte de scadenta, respectiv de data platii cuponului. 

Acum, titlurile tranzactionate la bursa, au incorporat in pretul acestora dobanda acumulata. In alte cuvinte, in cazul dobanzii platite anual, daca dupa 10 luni vrei sa vinzi titlurile, pentru cele 10 luni cat timp banii tai au fost folositi, vei primi dobanda aferenta. Bursa ofera atat o transparenta a pretului, cat si remunerarea corecta a investitorilor. 

Listarea titlurilor aduce noi avantaje si oportunitati pentru investitorii la bursa in ceea ce priveste managementul portofoliului. Investitorii pot construi portofolii cu risc scazut, lucru care pana acum era dificil de obtinut cu ajutorul actiunilor, care prin natura lor sunt instrumente mai riscante decat titlurile de stat. In mod incontestabil posibilitatea de a investi in titluri de stat ofera posibilitatea diversificarii portofoliului pe mai multe clase de active. 

In plus, statul roman castiga un avantaj semnificativ si anume finantare mai ieftina decat pe pietele externe. Conform investing.com, investitorii cer un yield pe 5 ani de 3.625% in EUR. Din alta sursa, G4Media, aflam ca Ministerul de Finante s-a imprumutat pe pietele straine in luna mai la o dobanda de 2.75% in EUR pentru 5 ani. Comparativ cu o dobanda de 2% in EUR oferita de statul roman in cazul emisiunii curente pe piata de la BVB. 

Nu in ultimul rand, depozitele gospodariilor populatiei se ridica la o valoare de peste 238 miliarde lei in luna mai, conform BNR. Titlurile de stat, pe langa dobanda superioara pe care o ofera, sunt garantate de stat, iar castigul nu este impozitat. In comparatie, depozitele bancare au o asigurare plafonata la limita de 100.000 euro, castigul fiind impozitat cu 10%. 

De ce sa ne plasam in continuare economiile in depozite bancare, acum ca avem acces la piata principala de imprumuturi a statului roman?

Autor: Elena Uleia
inchide