In ultimele patru luni ale anului trecut valoarea detinerilor de actiuni romanesti ale fondurilor de pensii private obligatorii, SIF-urilor si FP a scazut cu 2,8%, scadere care a venit in principal de la evolutia nefavorabila a cotatiilor actiunilor din portofoliu.
Atat ordinea detinerilor, cat si raportul intre cele mai mari detineri si cele din urma lor au ramas apropiate de cele din materialul anterior. Pentru prima data, Fondul Proprietatea a iesit din topul celor mai mari 25 de detineri cumulate ale fondurilor.
Cea mai mare acumulare de actiuni a fost realizata la Antibiotice (ATB), acolo unde doua fonduri de pensii au intrat in actionariat, iar un al treilea si-a marit considerabil expunerea.
Ordinea pachetelor individuale de actiuni a ramas la randul ei apropiata de cea anterioara, insa numarul detinerilor care depasesc pragul de 1 mld. RON a scazut de la 10 la 8.
Valoarea detinerilor de actiuni straine a scazut intr-un ritm asemanator cu cel al detinerilor de actiuni romanesti, ordinea pe tari ramanand neschimbata, iar emitentii de pe primele locuri in mare parte aceiasi ca si in materialul anterior.
Detineri institutionali - februarie 2025.pdf