Editoriale

Informatii piata

Dificultate sau oportunitate

Saptamana aceasta, inevitabil, cea mai vizibila actiune a fost Transgaz si asta ca urmare a ofertei secundare de vanzare in derulare. Unul dintre aspectele de luat in considerare ale ofertei, l-a reprezentat ultima zi pentru discountul de 5% la pretul final, aplicat in transa mica aferenta subscrierilor de pana la 1000 de actiuni. Astfel, la finalul zilei de luni, aceasta transa era subscrisa in proportie de cca. 290% indicand faptul ca acest mecanism nou aplicat pe piata romaneasca se bucura de un real succes printre micii investitori. La final de saptamana, gradul subscriere s-a ridicat in jurul valorii de 309%, ramanand de vazut daca vor mai fi subscrieri semnificative si in ultimele doua zile ramasa. Dupa ziua de opt aprilie toate subscrierile din transa mica beneficiaza de un discount de 3% din pretul final.

Nu la fel de multa agitatie s-a vazut pe transa mare, aferenta subscrierilor de peste 1001 actiuni, astfel ca, vineri nivelul ajunsese la cca 55%.

In ceea ce priveste evolutia pretului la finalul saptamanii trecute TGN testa un minim pentru perioada recenta inchizand la 196 lei pe actiune. Odata lamurita situatia interesului pentru oferta, pretul a inceput sa se revitalizeze, testand nivelul de 210, dar pentru scurt timp si fara o sustinere serioasa, astfel ca vineri entuziasmul s-a calmat si a inchis la 200 lei. Aceasta stituatie indica si o usoara neliniste cu privire la ce vor face institutionalii in cadrul acestei oferte, incertitudine care se va risipi dupa data de 16 aprilie.

Daca oferta se va dovedi un succes, putem spune ca avem de-a face cu o referinta pentru piata romaneasca in ceea ce priveste ofertele primare si secundare ca si procedura de subscriere, cu efecte benefice in atragerea capitalului.

Un “erou” salvator al lichiditatii BVB l-a reprezentat Fondul Proprietatea, care a inceput intr-o nota calma pe aceeasi frecventa cu mai toata piata. Ziua de miercuri a adus o revenire a pietei deal si un comunicat cu privire la demararea celui de-al doilea program de rascumpare de actiuni pe o perioada de pana la 18 luni. Odata stimulata aceasta “coarda”, FP a avut doua sendinte de accelerare pe volume semnificative, apropriindu-se de nivelul maxim al cotatiei atins la momentul listarii din 2011. Fara a inregistra prea multa rezistenta a decolat destul de repede de pe palierul de 0.64 asezandu-se la nivelul de 0.67 lei pe actiune.

Un alt salvator al lichiditatii a fost si Banca Transilvania. Din pacate TLV a performat la capitolul depreciere, “acumuland” in decursul a cinci sedinde o scadere de peste -10%. In ceea ce priveste eventualele cauze ale acestei evolutii nu au putut fi identificate intr-o maniera directa, lasandu-ne sa speculam pe colaborarea existenta intre Banca Transilvania si Bank of Cyprus, in conditiile in care aceasta din urma trece printr-un amplu proces de restructurare si “regandire” a bussiness-ului bancar.

In ceea ce priveste pietele externe, saptamana aceasta a inceput sezonul raportarii rezultatelor financiare ale companiilor listate in USA. Acesta s-a impletit vrand nevrand cu “boala” omniprezenta a zonei Euro care cel putin la nivel declarativ se straduieste sa gaseasca solutii la un mecanism financiar care pare ca nu a fost gandit de economisti, ci doar de politicieni. In acest context, pietele au reactionat per total pozitiv, inregistrand aprecieri usor peste 1% in cazul Europei si cu ceva mai mult entuziasm, piata americana a testat noi maxime.

Pe o astfel de atmosfera fiecare dintre noi, trebuie sa identificam cat mai corect acele elemente, care ar putea sa transforme ce vedem ca o dificultate, intr-o oportunitate, analizand cu atentie si cu multa obiectivitate pozitionarea temporala a evolutiilor trecute si a celor ce ar putea urma.

Adrian Barbulescu
Broker
12 aprilie 2013


Autor: Adrian Barbulescu
inchide