Editoriale

Informatii piata

Din nou despre piata emergenta.
In urma cu trei ani, piata bursiera din Romania era introdusa pe lista de asteptare (watch list), de catre agentia de rating FTSE Russell in vederea unei posibile promovari la statutul de piata emergenta. La acel moment, BVB indica miza acestei mutari ca fiind una extrem de importanta. De exemplu, fondurile care investesc pe pietele emergente sunt estimate a fi de peste 30 de ori mai mari decat cele care investesc pe pietele de frontiera. De aici, miza iminenta a unei astfel de promovari ce se va manifesta in: lichiditate, reducerea gradului de subevaluarea pentru actiunile romanesti, conditii de finantare mai bune pentru emitenti, vizibilitate si notorietate.

La finalul acestei luni vom primi un nou raspuns (el vine in fiecare an la finalul lunii septembrie, acum pe data de 26) din partea FTSE Russell in legatura cu promovarea la ravnitul statut de piata emergenta. Este greu de estimat un raspuns cert. Sunt argumente atat pentru promovare, cat si pentru amanarea ei. Au fost inlaturate toate barierele tehnice, insa a ramas un nivel de lichiditate mai degraba  scazut al pietei locale. Criteriul de lichiditate a fost upgradat la ultima revizuire la un nivel intermediar, ce nu ar putea bloca o decizie pozitiva. Totusi, nu putem sa nu remarcam ca avem o medie zilnica in 2019 de 41 mil lei - mai mare cu 10% decat cea din 2016, insa sub nivelul din 2018, 2017, 2014 sau 2013. In continuare cea mai mare valoare zilnica tranzactionata la BVB a fost in 2014 – circa 52 mil lei.

Oricare ar fi decizia pe care o va anunta FTSE saptamana viitoare, problema lichiditatii va ramane drobul de sare al pietei bursiere locale. Promovarea sau nu intr-o liga superioara nu poate fi panaceul pietei locale pentru o problema grava cu care se lupta de ani si ani de zile.

Dupa cum am mai argumentat, problema lichiditatii provine din lipsa marfii investitionale de calitate. Free-flotul real al companiilor listate se tot subtiaza, in timp ce alte instrumente financiare lichide intarzie sa apara. Fermentul pietei bursiere, publicul de retail, scade si el conform datelor oficiale anuntate de Fondul de Compensare al Investitorilor. Desi dobanzile mici si aprecierea bursei ar fi trebuit sa inverseze violent acest trend…
Nu stiu ce este mai buna: o intrare semifortata intr-o liga superioara bursiera sau amanarea pana la rezolvarea problemei lichiditatii pietei locale.
 
Tot ceea ce a fost fortat pe bursa si, in extenso, in economie, pe termen lung a produs efecte negative. Problema lichiditatii nu este netratabila. 3 masuri ar fi suficiente pentru a inregistra o imbunatatire considerabila.
Prima si cea mai simpla ar fi atragerea statului roman in a lista un sfert din titlurile de imprumut emise pe piata secundara a BVB. In maxim un an, costul de indotarare al statului ar scadea, iar lichiditatea pietei ar creste (ceea ce functioneaza in orice piata financiara libera ar trebui sa functioneze  si in Romania).

A doua ar putea fi plastic rezumata in urmatorul mod: in cat timp deschizi un cont bancar sa poti deschide si un cont de investitii. Birocratia excesiva ingreuneaza inregistrarea conturilor de investitii. De exemplu, deschiderea conturilor de investitii de la distanta este un act economic inca descurajant de consumator de timp. Confortul legiuitorului in acoperirea excesiva a unei largi game de riscuri, unele mai mult inchipuite, este "platit” si cu numarul redus al celor care deschid conturi de investitii.

A treia si ultima ar fi atragerea companiilor listate in a se "expanda” pe piata bursiera. Exista un grup de 10 -15 emitenti care ar putea facil sa atraga sume importante de bani prin emisiuni de actiuni noi sau prin emisiuni de obligatiuni. Lichiditatea injectata in piata ar primi un impuls decisiv in urma unor astfel de operatiuni. Cazul special al companiilor de stat listate captive, din acest punct de vedere, intre lipsa de interes a statului de a face subscrieri in companiile detinute si nevoia acestuia de a mentine pozitia de actionar majoritar ar putea fi rezolvata prin emisiunea de actiuni preferentiale sau emisiunea de obligatiuni.

Altcumva, intrarea in zona pietelor emergente va avea un efect pozitiv limitat, dar cu siguranta va fi folosita pentru a estompa problemele structurale pe care bursa locala le inregistreaza si fara a caror depasire nu vom vedea o piata bursiera romaneasca cu adevarat prospera.


Autor: Alin Brendea
inchide