Editoriale

Informatii piata

Din nou emotii in ianuarie
Dupa ce prima saptamana a acestui an a readus optimismul in randul investitorilor in actiuni, in cea de-a doua saptamana, evolutia actiunilor bancare si a SIF-urilor a pus in pericol avantul de inceput de an. Stirile pozitive de saptamana trecuta au disparut in contextul in care actiunile din sectorul energetic si-au oprit avantul, iar bancile, care oricum nu s-au incadrat nici saptamana trecuta in tabloul motivational, si-au accelerat deprecierea. 

Vedetele saptamanii au fost actiunile Banca Transilvania si Fondul Proprietatea. In timp ce actiunile FP au ajuns la maximul din ultimul an, titlurile TLV au beneficiat de o presiune puternica la vanzare si au atins minimele ultimelor cinci luni. In acest timp, actiunile SIF au pierdut o parte din avansul inregistrat in prima saptamana. Titlurile BRD s-au incadrat si ele in esalonul companiilor care ameninta linistea si buna dispozite a investitorilor. 

Rapiditatea trecerii de la extaz la agonie si invers s-a putut remarca lesne in sedinta de vineri. Accelelarea scaderii actiunilor Banca Transilvania si SIF Moldova a creat premisele de crestere a emotiilor investitorilor, aspect ce a determinat o scadere si mai mare. Investitorii care au ales varianta unui stop loss au contribuit ei insisi la o accentuarea scaderii. Apoi, cand preturile au inceput sa urce, a aparut cealalta frica: teama ca trendul se va intoarce si nu am apucat sa cumparam in zona de minim. Toate acestea au creat azi un zig-zag pe graficul actiunilor Banca Transilvania si chiar si pe cel al SIF Moldova.
 
Aparitia sentimentului de frica este de cele mai multe ori nociv pentru contul de investitii. Daca astazi lucrurile nu au fost dramatice, ar trebui sa ne amintim ce se intampla fix acum un an. Stirile care propovaduiau dezastrul economic in China, chiar daca nu erau bine sustinute de date fundamentale, au generat o mica criza. Ca atare, scaderile din ianaurie 2016, care si-au atins punctul culminant pe 18 ianuarie, chiar daca au fost urmate de reveniri semnificative, au lasat in urma, in multe situatii, pierderi. Invatatura de minte ar fi aceea ca daca lucrurile nu au sustinere fundamentala, nu ar trebui sa ne temem de astfel de momente, ci dimpotriva, ar trebui sa le privim ca pe o oportunititate. Din pacate, emotiile din astfel de momente sunt atat de puternice, incat este greu sa ramanem sobri intr-un astfel de context. In plus, in anumite situatii este destul de greu de decis daca scaderile sunt sau nu sustinute de lucruri fundamentale. 
 
Deciziile luate emotional apar atunci cand exista un dezechilibru. Daca in momente precum cel din ianuarie anul trecut, expunerea pe actiuni nu echivala cu 100% active detinute, probabilitatea luarii unor decizii ce s-au dovedit ulterior neinspirate scade considerabil. De cele mai multe ori, dimensiunea componentei cash ne salveaza de cercul vicios creat de propriile emotii. In concluzie, pentru a nu cadea in capcana unor miscari irationale ale pietei, trebuie sa fim echilibrati si sa putem astfel sa analizam cat mai coerent daca situatia fundamentala justifica sau nu evolutia pietei.  


Autor: Simion Tihon
inchide