Sumar:
- Potentialul de dividend al actiunilor locale continua sa scada, la baza acestei tendinte stand pe de o parte cresterile de pret ale actiunilor, iar pe de alta parte presiunile inflationiste care afecteaza mai multe domenii economice
- Ponderea mare a sectorului bancar si a celui energetic, avantajate de contextul economic actual, pe piata de capital romaneasca face ca printre emitentii mari sa existe inca oportunitati importante de a obtine randamente consistente ale dividendului.
- In mod oarecum neobisnuit daca ne uitam la situatia din trecut, emitentii mici au in general randamente estimate mai mici decat cei mari. Acest lucru este explicabil prin faptul ca foarte putini dintre ei au de castigat de pe urma inflatiei sau crizei energetice, chiar si indirect. Totusi, potentialul de surprize este mai mare in aceasta categorie decat in cea a emitentilor mari.
- Chiar daca nu am mai luat in considerare un scenariu propriu-zis in care emitentii de stat ar putea fi obligati sa dea dividende mai mari, aceasta varianta ramane intotdeauna pe masa intr-o tara cu un deficit bugetar urias si politicieni cu mana larga, cum este cazul Romaniei. De la caz la caz am putea vedea si in 2022 distributii de dividende speciale, chiar daca nici profiturile si nici resursele financiare nu mai sunt unde erau in anii trecuti.
Estimare dividende 2021.pdf