Atunci cand un investitor cumpara o actiune el spera ca va castiga plasand capital intr-o afacere buna – una care se va dezvolta si va genera profit in crestere. Daca premizele se vor indeplini, respectiva companie va fi mai dorita de investitori – ii va creste valoarea pe bursa - sau va avea posibilitatea de a distribui dividende, generand pentru actionar un flux de numerar – dividendul.
Dintre cele doua variante de materializare a unei investitii reusite, distributia de dividende este mai usor predictibila, deci mai putin riscanta si implicit mai atractiva, in special pentru investitorii de retail.
In ultimii ani, piata bursiera romaneasca a propus randamente atragatoare ale dividendelor. Se pare ca tendinta se va pastra si in acest an. Principala categorie de societati platitoare de dividend este cea a companiilor in care statul este actionar majoritar. Prin lege acestor companii li se cere ca minim 50% din profitul distribuibil sa fie alocat catre dividende (pot fi situatii in care companiile cer statului pasuire de la aceasta regula, in cazurile unor nevoi investitionale stringente si semnificative).
Recent toate cele 6 companii importante de la BVB (incluse in indicele BET) si-au publicat propunerile de BVC pentru anul in curs. In aceste documente gasim informatii foarte interesante legate de asteptarile de profitabilitate si distributiile viitoare de dividende.
Dividende versus dobanzi bancare pe bursa romaneasca.pdf