Editoriale

Informatii piata

Doza de optimism

Saptamana aceasta am avut parte de un eveniment special pentru pietele financiare, indicele Dow Jones depasind maximul istoric atins in octombrie 2007. In acest context, piata americana se pozitioneaza la un nivel superior declansarii crizei financiare, dand un semnal, cel putin imediat, ca posibilitatea aparitiei unei perioade critice pentru economia globala sa fie mult mai indepartata decat se credea pana acum cateva luni.

Marea majoritate a indicatorilor macroeconomici ai Statelor Unite au venit peste estimari, generand suficient optimism pentru a se face resimtit la nivelul pietelor internationale. Pe un astfel de climat, inclusiv discursurile legate de zona euro au fost semnificativ indulcite, venind pe un ton mai calm si cu note de optimism in ceea ce priveste modalitatile de gestiune a derapajelor din tarile membre.

Inevitabil aceasta aura de pozitivism s-a revarsat si pe bursa romaneasca, mai vizibil pe blue chip-uri. Dupa multe incercari si tatonari, FP a reusit sa depaseasca nivelul de 0,6000 lei/actiue intr-un ritm sustinut si usor accelerat, asfel ca fara eforturi s-a instalat relativ repede la palierul de 0,6200 lei/actiune.

O tensiune s-a putut observa si in sectorul SIF, motivate de propunerile de dividend, dar si de eventualele interese legate de conducerea si participarea la adunarile generale, avand ca rezultat o consolidare pe crestere a cotatiilor acestora.

Cu toate ca SNP nu a confirmat in acelasi ritm, s-a putut observa un interes ridicat si pe acesta, existand o prezenta constanta in randul cumparatorilor care aveau ca tinta acumularea cat mai multor pachete in conditiile oferite de piata.

Din toata aceasta evolutie nu putem face abstractie de deal-urile care au contribuit din plin la volumul tranzactionat, indicand posibilitatea ca investitorii institutionali au inceput sa isi faca calculele mai atent in ceea ce priveste oportunitatile pe bursa locala.

Daca stam si judecam la rece, raman si semne de intrebare. Avem de-a face cu o schimbare rapida de atitudine a investitorilor, incepand din pietele mari si pana la cele mai mici. Practic, de la momentul declansarii crizei si pana in prezent, nu mai avem de-a face cu evolutii determinate intr-o masura mai mare de datele fundamentale, ci mai degraba cu evolutii determinate de situatii cu impact pe termen relativ scurt, de pana la sase luni. Astfel ca pietele sunt supuse unor volatilitati extreme mai ales in momentele de modificare a asteptarilor pe care le au investitori. Cu toate ca indicele Dow Jones a atins recent maximul istoric, nu mai departe de cateva sedinte am avut parte de o volatilitate destul de ridicata, insotita de comentarii destul de aprinse legate de instabilitatea inevitabila care ar putea reaparea in pietele financiare.

Ce se poate face intr-o astfel de piata? Pe termen scurt este mai bine a se inota in directia curentului, dar cu atentie sporita pentru a nu intra intr-un vortex care poate produce dezorientare si inevitabil pierderi.

Adrian Barbulescu
Broker
8 martie 2013


Autor: Adrian Barbulescu
inchide