Editoriale

Informatii piata

Drumul dintre 1% si 5%


Saptamana aceasta am avut parte de o surpriza placuta in ceea ce priveste pragul de detinere la SIF-uri. Dupa apropape doi ani de la initiere, propunerea de majorare a pragului de la 1% la 5% a trecut de ultima comisie unde ramasese blocat. Practic, de aici in colo, nu a mai ramas decat Camera Deputatilor, ca for decizional, sa se pronunte pro sau contra acestei masuri. Momentul cand ar trebui sa se intample nu este cunoscut asa cum nici intrarea in comisie nu a fost stiuta decat pe ultima suta de metri. Pare o caracteristica specifica pentru acest subiect, anume lipsa de transparenta, cu imposibilitatea unei predictibilitati a datei la care se vor lua decizii cu impact destul de mare la nivelul pietei de capital din Romania.

Lasand la o parte aspectele mai putin placute, aceasta stire a reaprins cat de cat pasiunea investitorilor pentru bursa locala si a revitalizat scenariile cu beneficiile rezultate dintr-o astfel de modificare a pragului de detinere.

Din pacate aceste vesti bune sunt contrabalansate de un scenariu mai putin optimist si anume criza datoriilor suverane. In aceasta saptamana randamentul obligatiunilor italiene a ajuns la niveluri record, pietele internationale confruntandu-se cu volatilitate extrem de ridicata. Pe acest fond Grecia si Italia s-au angajat sa implementeze masuri dure pentru a reechilibra situatia bugetelor insa pana acum se poate concluziona ca inca nu s-a implementat ceva care sa indice ca situatia ar putea iesi in perioada imediat urmatoare din starea de discutii si negocieri. Prin intermediul aceste crize s-a observat destul de bine incoerenta de la nivelul zonei euro, aratand faptul ca modul de decizie la nivelul acesteia este lent si lipsit de coeziune, cu efecte dure la nivelul pietelor financiare.

In concluzie se poate afirma ca pragul de detinere devine dintr-o data o atractie imediata pentru cei care sunt dispusi sa riste mai mult pe o perioada de tulburari financiare internationale, investitorii conservatori ramanand de multe ori intr-o zona neutra.

Adrian Barbulescu
Director Adj. Operatiuni
11 noiembrie 2011


Autor: Adrian Barbulescu
inchide