Editoriale

Informatii piata

Duduie economia. Si Bursa cand? Mai este Bursa un barometru economic?
Stiti cine are cea mai mare crestere economica din UE dupa primele 6 luni? Romania. Mai stiati si ca FMI si Comisia Europeana prognozeaza ca la final de 2016, tara noastra va avea cea mai mare crestere din UE? Ca atare, asaltul mediatic din preajma alegerilor din Romania are o baza reala. Acestea sunt cifrele. Suntem cei mai buni din Uniunea Europeana. Economia Romaniei duduie.  Indiferent ca este sau nu sanatoasa aceasta crestere, indiferent ca o crestere bazata pe consum este considerata a fi periculoasa , indiferent ca deficitul va accelera in urmatoarea perioada, cifrele arata ca suntem liderii avansului PIB in UE. Ar trebui sa fim mandri de asta? Cine din economie simte cu adevarat aceste cifre ? De ce indicele BET este pe minus cu doua luni inainte de inchiderea unui an glorios pentru economia Romaniei?

La jumatatea anului, PIB-ul avea un avans de 5,2%. In aceeasi perioada, indicele BET inregistra o scadere de 7%, iar BET-TR era cu 1% sub nivelul de la finalul lui 2015 (BET care include si dividendele) . Anul trecut, diferentele au fost mai mici, insa si atunci Bursa locala a fost decuplata de evolutia economiei. In consecinta, putem spune ca investitorii in actiuni listate nu au resimtit aceasta crestere economica chiar daca au mizat pe actiunile unor companii ce au pus umarul la cresterea PIB ce a clasat Romaniei pe primul loc in UE. 

In acelasi timp, piata locala de actiuni a fost deseori decorelata si de pietele internationale, reactionand doar la evenimentele majore precum cele din ianuarie (cand a aparut o teama privind aterizarea dura a economiei chineze) si apoi cu ocazia Brexitului. Lipsa de lichiditate cred ca este factorul principal pentru care bursa romaneasca s-a decuplat de mersul economiei sau al burselor internationale. 

Altfel spus, dezechilibru dintre evolutia PIB si cea a indicilor bursieri a mentinut preturile actiunilor la un nivel atractiv. Cu toate acestea si coroborat cu randamentul depozitelor bancare, migrarea capitalului din banci catre actiunile listate nu a avut loc sau a fost la un nivel modest. Explicatia ar fi data de faptul ca in general, pe Bursa, banii intra dupa o perioada de crestere si nu atunci cand sunt preturile mici (intr-o oarecare contradictie cu principiile conform carora ar trebui sa cumparam atunci cand sunt reduceri). 

In acest moment, putem obtine randamente bune prin simpla echilibrare a pietei, fara sa fie nevoie de vreo minune legislativa, de trecerea propriu-zisa la statutul de piata emergenta sau de un vreun fond strain care sa descopere bursa romaneasca. Pur si simplu alinierea preturilor actiunilor la nivelul economiei in contextul dobanzilor de 1% ar trebui sa reprezinte un castig atragator pentru detinatorii de capital. 

In concluzie, chiar daca Bursa si-a jucat mai slab rolul de barometru al economiei in ultimii doi ani, la un moment dat tot isi va relua acest rol in serios prin simpla corectare a actualelor dezechilibre. Bine ar fi ca acest lucru sa se intample cat mai repede si fara ca increderea in Bursa ca alternativa de plasament al capitalului sa aiba si mai mult de suferit. 


Autor: Simion Tihon
inchide