Editoriale

Informatii piata

E loc de mai bine

Saptamana aceasta evolutia generala a bursei romanesti a fost una pozitiva, astfel ca doi dintre indicii BVB (BET-BK si BET-FI) au inregistrat aprecieri de aproximativ patru procente. Volumele au inceput sa fie ceva mai mari, dar inca sub valori care sa indice o revenire mai serioasa a investitorilor in piata. Varful de tranzactionare a fost inregistrat miercuri cand piata era dominata de un optimism generalizat, cu toate ca piata pe ansamblu a fost ajutata pe parcursul acestei saptamani si de tranzactiile efectuate pe piata Deals. O pondere semnificativa in rulaje au avut-o Fondul Proprietatea, SIF Transilvania si OMV Petrom, companii prezente constant in topul lichiditatii.

In conditiile in care cu cateva sedinte in urma FP inregistra deprecieri ca urmare a celebrelor deja litigii, usor usor a inceput sa recupereze sustinut din corectii, revenid spre nivelul de 0.5300, in conditiile unui rulaj in crestere, putandu-se observa destul de clar, prezenta unui interesc crescut la cumparare.

Dintre SIF-uri, atractia a fost indreptata asupra lui SIF3, mai ales dupa anuntarea rezultatelor privind VUAN la noua luni. Practic, in aceasta saptamana, acesta a reusit sa acumuleze un plus de aproape de 10%, pe volume consistente, culminand si cu o tranzactie deal de 10 milioane de actiuni (aproape 1% din capital), la un pret cu 14% mai mare fata de referinta.

La randul sau, Petrom a revenit in atentia investitorilor, inregistrand volume mult imbunatatite fata de sedintele cu care ne obisnuise. De remarcat ca pe parcursul acestei saptamani, compania a dat in exploatare centrala electrica pe gaze de la Brazi. Exploatarea se face, am putea zice in conditii mai mult decat avantajoase pentru Petrom. Astfel, aceasta a negociat cu statul roman pretul la gaz, de asa natura incat compania sa fie exclusa de la formarea cosului de gaze, care cuprinde si importurile mai scumpe din Rusia. Ramane de vazut daca este o facilitate cu efecte pozitive bilaterale (Petrom – Statul roman) sau unilateral doar pentru Petrom.

Cu toate ca pe ansamblu acestei saptamani, s-a mentinut un sentiment general optimist, spre finalul acesteia, corectiile usoare si-au facut prezenta si din pacate si volumele au revenit la dimensiunile anemice cu care ne obisnuisem anterior.

Aceasta situatie nu face decat sa ne aduca aminte de faptul ca bursa romaneasca are o problema sistemica si anume subdezvoltarea. Cu toate ca schimarile de actionariat promiteau daca nu rezolvarea acestei stari, macar ameliorarea ei, din pacate, niciuna dintre promisiuni nu s-a indeplinit. In aceste conditii, piata de capital locala va ramane o piata de frontiera, relativ putin atractiva pentru investirorii institutionali de afara si lasata pe fluxurile financiare romanesti care ne arata clar ca acestea reprezinta doar o solutie de avarie, si nu una cu perspective de crestere.

Adrian Barbulescu
Director Adj. Operatiuni
19 octombrie 2012


Autor: Adrian Barbulescu
inchide