Sumar:
- Pentru a intelege daca un emitent anume este subevaluat sau supraevaluat, e bine sa punem lucrurile in context, iar acest lucru il putem face observand unde este piata per ansamblu comparativ cu alte piete.
- Distributia multiplilor de piata pe pietele din Europa indica o preferinta clara a investitorilor catre pietele mature, in contrast cu situatia din trecut, cand era la mai mare cautare potentialul de crestere.
- Estul Europei este mai putin cautat de investitori, fapt care face ca si emitentii din Romania sa aiba, in termeni relativi, evaluari mai modeste decat cei din Occident.
- Cateva particularitati structurale ale afacerilor locale, printre care reticenta fata de credite, fac ca pentru o parte a multiplilor sa avem unele dintre cele mai mici mediane din Europa.
- Cei mai mari multipli la nivel de regiune sunt in Asia-Pacific si in Orientul Mijlociu. Intamplator sau nu, ambele au avut rezultate mai bune in combaterea COVID decat tarile din Europa si America.
- La nivel global, nivelul multiplilor este corelat cu clasificarea ca piata dezvoltata, emergenta sau de frontiera, cu pietele dezvoltate avand cei mai mari multipli, iar cele de frontiera cei mai mici.
- Romania este intre pietele emergente si cele de frontiera pentru unii multipli si sub pietele de frontiera pentru altii. Asta poate insemna ca suntem fie subevaluati, fie nepopulari, fie cate un pic din fiecare varianta.
Evaluare piata comparativ cu cele externe.pdf