Editoriale

Informatii piata

Editorial “Back and forward” – Inapoi, inainte

Saptamana aceasta am avut parte de o evolutie cu emotii. Pe fondul unei lichiditatii din ce in ce mai scazute coroborata cu volatilitatea uneori agresiva a pietelor externe, bursa romaneasca a inregistrat deprecieri pe volume reduse si apoi reveniri in aceasi nota “anemica”. Aceasta situatie nu face decat sa ne intareasca ideea ca avem de-a face cu un numar restrans de investitori si acestia de natura speculativa. Pietele externe au venit cu niste miscari puternice in jos pe baza ingrijoratoare legate de zona Euro mai cu seama de Spania. Revenirile la fel de spectaculoase au debusolat si mai mult, lasandu-ne impresia ca este sezonul speculatorilor si in “liga mare”.

Pe la mijlocul saptamanii o stire interesanta a fost adusa in atentia pietei legat de compania Azomures. Fondul Proprietatea, unul dintre actionarii semnificativi ai societati, a venit cu propunere de dividend in marime de 0,4165 lei, reprezentand pentru cotatia de la data comunicatului un randament de cca. 21%. Stirea vine in contextul in care Azomures se afla pe drumul spre oferta de preluare de catre Ameropa, printr-un vehicul al celei din urma. Practic in aceasta situatie avem doua stiri pozitive pe societate, cea cu oferta fiind in mare parte asimilata, singura necunoscuta fiind pretul la care se va derula, iar cea de-a doua, stirea legata de dividend cu un randament semnificativ. La o analiza simpla, in ceea ce priveste evolutia cotatiei, in trecut cand apareau informatii importante, reactia in piata era de apreciere puternica, insa de aceasta data nu s-a produs. Oare ce anume a determinat o evolutie prudenta? Am putea extrage cateva elemente care sa ne explice acest comportament. Unul dintre acestea este faptul ca, nu cu mult timp in urma au aparut in presa de specialitate, diverse comentarii cu privire la marimea tranzactiei de preluare, marime determinata pe baza aprecierilor facute de analisti, insa fara informatiile esentiale pentru o astfel de evaluare. Aceasta marime ar determina un pret al ofertei sub asteptarile pietei. Un alt element de luat in considerare este acela ca pe parcursul ultimelor sedinte, intreaga bursa locala a fost supusa efectelor negative de pe pietele internationale, determinand o depreciere de ansamblu, concomitent cu reducerea semnificativa a volumelor si tranzactiilor. Prin urmare in situatia data, la Azomures suntem intr-un cerc al rabdarii si vointei, ramanand de vazut cine va iesi castigator, investiorul care iese acum pentru ca asteptarile nu mai sunt atragatoare sau investitorul care mizeaza pe un pret de oferta interesant avand si perspectivele unui dividend pe masura.

Tot in cadrul acestei saptamani, a aparut o stire in legatura cu un proiect de lege referitor la despagubirea fostilor proprietari deposedati abuziv. Pe ansamblu, proiectul propune limitarea despagubirilor pana in limita a 15% din valoarea rezultata in urma evaluarii, despagubire care sa se faca intr-un termen de 10, 12 ani. Explicatia autoritatilor este aceea ca statul nu detine resursele necesare pentru o despagubire cat mai echitabila considerand ca o plafonare a acesteia, este solutia viabila si sustenabila in conditiile actuale. Reactia celor aflati in situatia aplicarii unei astfel de masuri nu s-a lasat asteptata, ramanand de vazut la ce compromis se va ajunge pana la urma. Acest aspect trebuie tratat cu maxima atentie, pentru ca o solutie priprita si prea putin fundamentanta a autoritatilor romane, ar putea redeschide drumul despagubitilor catre CEDO.

Adrian Barbulescu
Director Adj. Operatiuni
16 aprilie 2012


Autor: Adrian Barbulescu
inchide