Editoriale

Informatii piata

Emergenti sau nu, tot la criza ne e gandul…
Stirea acestei saptamani este in mod categoric cea venita din partea FTSE Russell: agentia mentine Bursa de Valori Bucuresti pe lista de monitorizare pentru trecerea in categoria pietelor emergente. Totodata, FTSE Russell a imbunatatit calificativul de lichiditate al BVB, de la "neindeplinit” la "restrictionat”. O alta modificare este in privinta "tranzactiilor extrabursiere permise” unde s-a operat o modificare, de la "neindeplinit” la "restrictionat”. Conform comunicatului Bursei de Valori Bucuresti, a mai ramas "un singur pas pana la trecerea la statutul de piata emergenta”. Anuntul facut de FTSE este intr-adevar usor optimist. Cred ca acesta lasa loc unor asteptari realiste ca la anul pe vremea aceasta sa facem "pasul” despre care se spune in comunicatul BVB, urmand ca accederea in liga pietelor emergente sa fie facuta in mod efectiv dupa inca un an, asa cum s-a intamplat si cu Polonia unde anuntul a venit in septembrie 2017, iar trecerea efectiva s-a realizat luna aceasta. Daca ar fi sa dau un pronstic, as spune ca in 2020 vom fi considerati piata emergenta atat de FTSE Russell, cat si de MSCI.
 
Dar care este legatura dintre a fi sa nu piata emergenta si criza? Aproape niciuna. Insa, voiam sa aduc in atentie faptul ca piata locala - si nu doar ea - a ramas cu sechele in urma crizei financiare din 2008-2009. Discutia despre urmatoarea criza este destul de frecventa in randul celor implicati in piata de capital, fie ei investitori, brokeri sau analisti. In ultimii ani toti am vazut cum vine criza. In ianuarie 2016 cand a aparut o panica globala legata de incetinirea economiei din China si scaderea yuan-ului fata de dolar, indicele BET avea o scadere de 15% in doar doua saptamani. Cuvantul "criza” era pe buzele tuturor. Cu ceva ani inainte, un alt moment a fost cand a scazut rating-ul SUA – august 2011. Atunci am "beneficiat” de o scadere si mai abrupta, fiind mult mai proaspata amintirea din 2008-2009. Apoi, mai recent, majoritatea celor ce urmaresc pietele financiare spuneam ca alegerea lui Trump ca presedinte al SUA o sa marcheze inceputul declinului pietelor. Indicele Dow Jones era atunci 18.300 de puncte. Acum este 26.400. O crestere de peste 30%. In ultima perioda, a aparut altceva: taxele impuse de Trump Chinei. Alt motiv de calculat viitoare criza. Cert este ca in ultimele zile, indicii americani s-au aflat la maximele istorice. 
 
Atunci cand nu este un subiect generator de "criza”, abordarea este facuta prin prisma cresterii spectaculoase din ultimii ani, aceasta devenind motiv sa anticipam din nou criza. Si o tot facem de ceva ani si ea tot nu vine. Personal, cred ca nu putem avea o criza care se anunta. Nu ne putem pune un reminder care sa ne anunte asta: daca indicele atinge cotatia X, atunci urmeaza criza. Pentru o criza este nevoie ca o bula sa se sparga si care sa deregleze sistemul financiar. Iar cum cresterile au fost in mare parte determinate de influenta bancilor centrale, o reala criza ar putea veni abia atunci cand s-ar pierde increderea in acestea. Pana atunci, corectii si scaderi ale pietelor sunt perfect posibile, insa o adevarata criza nu va veni atunci cand toti suntem pregatiti pentru ea. Da, suntem intr-o zona de maxime de unde nu este exclus sa vedem o ajustare, dar pana atunci, poate mai crestem astfel incat dupa scadere sa vedem preturi chiar mai mari decat cele din prezent. Cat timp nu avem derapaje semnificative la indicatorii macroeconomici si cat timp bancile centrale vor continua sa livreze investitorilor siguranta ca au grija de sistem, este greu sa asistam la o adevarata criza economica. Iar pana atunci, scaderea preturilor ar trebui intens analizata din perspectiva oportunitatilor create.


Autor: Simion Tihon
inchide