Editoriale

Informatii piata

Epilog al ofertei de vanzare Petrom
In aceasta saptamana s-a incheiat oferta OMV Petrom. Dupa cum spuneam saptamana trecuta aceasta operatiune parea o oportunitate si ipoteza pare sa se confirme. Micii investitori au putut cumpara actiuni cu 0.1995 lei/actiune, iar pretul in piata la finalul saptamanii s-a mentinut cu circa 15% mai sus. Ramane de vazut ce va face cursul de tranzactionare saptamana viitoare – atunci cand vor fi disponibile actiunile din oferta – insa cu certitudine cei care au subscris vor fi in avantaj.

Trecand peste succesul din punct de vedere investitional al ofertei Petrom raman cateva intrebari pe care oferta le-a nascut. Petrom este cea mai mare companie romaneasca si faptul ca s-a vandut un pachet de 6,4% - aproape cat intreg free-floatul real al companiei – este un eveniment cu adevarat important pentru piata noastra bursiera.

O prima intrebare este cea legata de pret. De ce 0.2100? Probabil marea majoritate a investitorilor se asteptau ca pretul sa fi fie mai mare. In lipsa unui proces transparent de stabilire a pretului nu vom sti la ce pret au subscris investitorii institutionali si ce algoritm de calcul a folosit Fondul Proprietatea si intermediarii ofertei pentru a stabili acest pret. Evident ne asteptam ca oferta Petrom sa suscite un interes crescut din partea investitorilor institutionali. Pe de o parte evolutia buna a economiei romanesti, dublata de recenta avansare pe watchlistul FTSE, pe de alta pretul istoric foarte mic la care se tranzactiona Petrom. Vedeti mai jos graficul din ultimii 5 ani.

 Grafic SNP
 
O alta intrebare este cea legata de alocarea actiunilor. Oficial Fondul Proprietatea a anuntat ca doreste sa faca aceasta oferta pentru a creste free-floatul companiei  si implicit lichiditatea bursiera. Un lucru absolut laudabil. Insa, la momentul alocarii, desi initial au fost anuntate alocarea a circa 730 milioane actiuni pentru investitorii de retail, in final au fost alocate aproape 400 milioane actiuni, la subscrieri de circa 620 milioane actiuni.
Preferinta la alocare pentru investitorii institutionali isi poate avea explicatia in pretul mai mare obtinut, insa pare o deturnare de la scopul initial asumat.
 
O a treia intrebare vine dinspre momentul ales pentru desfasurarea ofertei si durata acesteia. Am avut o oferta "rapida” desfasurata in doar 6 zile lucratoare. Din pacate o durata scurta pentru ca informatiile despre oferta sa fie diseminate in timp util catre micii investitori actuali si mai ales potentiali. Momentul ales este unul in care perspectivele companiilor petroliere incep sa se insenineze dupa 3 ani in care mediul in care au evoluat a fost unul puternic negativ. Interesul pentru actiunile companiilor petroliere in ultimele saptamani a inceput sa revina pe piete. Momentul ofertei pare precipitat, putina rabdare putand fiind rasplatita in urmatoarele 2-3 luni. Vedeti mai jos un grafic al cotatie petrolului BRENT in ultimii 3 ani.

Grafic OIL
 
Una peste alta oferta OMV Petrom a reprezentat evenimentul acestei toamne pe piata de capital autohtona si o certa oportunitate pentru clientii de retail. Modul in care vinde Fondul Proprietatea actiunile detinute poate fi discutabil, dar este cu siguranta influentat si de dimensiunea pietei locale. Trebuie sa vedem totusi aceasta operatiune ca una benefica pentru piata locala si care sper sa fie doar semnalul urmatoarelor tranzactii de amploare care se vor finaliza in urmatorul an.

Autor: Alin Brendea
inchide