Pietele de capital percep anotimpul cald drept unul apatic, tacut si caracterizat de absenta investitorilor. Cu alte cuvinte, ne-am obisnuit in utlimii ani ca si actiunile sa intre intr-un fel de vacanta. Anul trecut, vacanta a fost perturbata de scadera ratingului Statelor Unite, consecinta fiind o abundenta puternica la vanzare, ceea ce a dus la scaderi dramatice. Vara aceasta a debutat sub acelasi model al incertitudinilor si al problemelor economice din zona euro, tranzactiile fiind din ce in ce mai rare, insa, evolutia a fost in contradictoriu cu asteptarile celor care au incercat o fundamentarea a deciziilor de investitii.
In momentul in care pietele se aflau sub stresul cresterii costurilor de finantare ale Spaniei si Italiei, Mario Draghi, presedintele BCE, a venit cu o declaratie cel putin surprinzatoare: institutia europeana ar fi urmat sa faca “absolut tot ce este necesar” pentru a ajuta tarile din zona Euro cu probleme. Reactia imediata a pietelor a fost bineinteles optimista, insa, din nou, parca nu era suficienta aceasta “asigurare” data de BCE. Problemele nu pareau a fi rezolvate, tranzactiile erau putine, iar preturile avansau putin cate putin.
Au urmat alte conferinte ale BCE care veneau sa intareasca promisiunile dintai. Ca si cand aceasta ar fi fost singura solutie, sedintele FED lasau loc speculatiilor privind un nou program Quantitative Easing si anume cel de-al treilea.
In aceste conditii, desi inca nu existau premisele pentru o crestere fundamentata de evolutia economica viitoare, devenea din ce in ce mai greu sa nu abordam si varianta in care piata si-ar fi mentinut trendul ascendent, justificat sau nu.
Saptamana aceasta, Curtea Constitutionala din Germania a avizat participarea tarii la Mecanismul European de Stabilitate, dupa ce la finalul saptamanii trecute a venit si decizia BCE privind achizitia nelimitata de obligatiuni pentru a reduce costurile de imprumut ale tarilor. Optimismul a cresut si a atins punctul culminant in momentul in care FED-ul a lansat QE3. Indicii pietelor internationale au avansat rapid, actiunile romanesti crescand si ele o data cu noile informatii.
Lichiditatea redusa si absenta vanzatorilor sunt cele doua atribute ce pot fi puse langa “vara anului 2012 la Bursa”. In momentul de fata ne aflam sub umbrela unor informatii deloc neglijabile. Se vor tipari bani, se vor cumpara obligatiuni, problema randamentelor ridicate ce trebuiau platite de state ar trebui sa intre in istoria recenta. Prin urmare, suntem intr-un context bun de piata, dar care nu trebuie privit ca o certitudine, stiut fiind faptul ca pietele sunt extrem de sensibile la indicatori macroeconomici, stiri, declaratii, zvonuri…
Simion Tihon
Broker
14 septembrie 2012
Autor: Simion Tihon