Editoriale

Informatii piata

Evenimentele anului 2011 si ganduri pentru 2012


Dupa un an dificil, dominat de o acutizare a lipsei de incredere in capacitatea guvernelor de a stopa cresterea datoriilor suverane, anul 2011 poate fi incadrat drept un an dificil si diferit de tiparele obisnuite. In aceste conditii, o sinteza a evenimentelor care au miscat indicii autohtoni, nu arata un tablou dramatic.

Care au fost intamplarile cu efect catalizator in 2011?

25 ianuarie 2011: Listarea Fondului Proprietatea. Mult astepta listare se produce. Dupa o lunga perioada, in care, probabil multi si-au pierdut increderea ca isi vor putea valorifica actiunile primite ca despagubire din partea statului roman pe o piata reglementata, speranta normalitatii devenind astfel o realitate.

13 mai 2011: Romania a iesit din recesiune. Primele estimari ale INS pentru Produsul Intern Brut al Romaniei in primul trimestru din 2011, arata o crestere de 0,6% fata de ultimul trimestru din 2010. Din punct de vedere tehnic, iesirea din recesiune, presupune o crestre a PIB-ului timp de doua trimestre consecutive.

4 iulie 2011: Fitch a crescut ratingul României la "investment grade". Ratingul Romaniei revine in zona „recomandat pentru investitii”, in urma performantelor exportului si a reducerii deficitului bugetar.

11 – 22 iulie 2011: Oferta Petrom. Statul nu reuseste sa vanda 9,84% din actiunile Petrom in oferta publica secundara. Esecul poate fi pus pe seama faptului ca pe pietele financiare, temerile avansau, iar pretul cerut de stat fiind considerat prea mare de catre investitorii institutionali.

5 august 2011: Ratingul SUA scade pentru prima data in istorie, de la AAA la AA+. Agentia de evaluare financiara Standard&Poors decide reducerea ratingului din pricina temerilor privind deficitul bugetar, planurile de consolidare fiscala adopate de Congres fiind considerate insuficente.

15 septembrie 2011: SIF-urile incheie un acord cu Erste pentru preluarea participatiilor la BCR. Cu exceptia SIF Moldova, celelalte patru SIF-uri semneaza un acord de princpiu prin care vor primi cash pentru 4% din actiunile BCR si actiuni Erste in valoare de 330 milioane euro (calcul facut la pretul din acel moment – 20,43 euro/actiune). SIF Moldova va reveni asupra deciziei si isi va valorifica detinerile la BCR in aceleasi conditii.

27 octombrie 2011: Reducerea cu 50% a datoriei Greciei si majorarea EFSF la 1000 de mld. de euro. La summitul din 27 octombrie de la Bruxelles, Grecia a primit un “cadou” prin reducerea cu 100 de miliarde de euro a datoriei, acesta masura fiind practic un efort al creditorilor privati de a nu lasa Grecia sa intre in incapacitate de plata.

31 octombrie 2011: Azomures creste cu 39,90%. Anuntul prin care grupul elvetian Ameropa Holding ar putea prelua firmele Eurofert si Azomures Holding, companii ce detin 75,9% din Azomures SA, a starnit o reactie puternica printre investitori, aprecierea puternica a cotatiilor reprezentand o asteptare din partea investitorilor ca dupa avizul Consiliului Concurentei, Ameropa sa faca o oferta publica de preluare.

1 noiembrie 2011: Jean-Claude Trichet preda conducerea BCE lui Mario Draghi. In mijlocul crizei datoriilor suverane, Mario Draghi primeste o mostenire grea din partea celui care a condus Banca Central Europeana timp de opt ani.

8 noimbrie 2011: Comisia de buget si finante a aprobat majorarea pragului la SIF-uri. Aceasta decizie duce pe ultima suta de metri posibilitatea ca investitorii sa poata achizitiona participatii de pana la 5% in cadrul SIF-urilor.

9 noiembrie 2011: Premierul grec, George Papandreou demisioneaza. Lucas Papademos, fostul vicepresedinte al BCE, preia sefia guvernului de la Atena.

12 noiembrie 2011: Silvio Berlusconi prezinta demisia in fata presedintelui tarii Giorgio Napolitano. Guvernul italian urmeaza sa fie condus de Mario Monti.

15 noiembrie 2011: Economia UE si cea a zonei euro au crescut cu 0,2% in trimestrul III. Primele estimari ale Eurostat, arata ca Romania a inregistrat cea mai mare crestere trimestriala din UE.

9 decembrie 2011: Summitul de la Bruxelles. Liderii Uniunii Europene au convenit in aceasta dimineata asupra unui nou pact fiscal prin ca sa asigure disciplina bugetara, esuand in acelasi timp sa convina asupra schimbarii tratatului Uniunii. Marea Britanie se izoleaza, nedorind sa ia parte la acest acord.

15 decembrie – 2011 – Camera Deputatilor a aprobat majorarea pragului de detinere la SIF-uri. Dupa mai multe saptamani in care a fost amanata dezbaterea privind majorarea pragului de detinere la SIF-uri de la 1% la 5%, aceasta modificare a fost votata in plenul Camerei Deputatilor. SIF-urile au fost suspendate de la tranzactionare, iar in momentul deschiderii sedintei, au crescut cu 15%, iar vanzatorii au disparut din piata. Limita de variatie a fost apoi ridicata la 25%.

Nu putem aprecia ca anul 2011 a fost un an in care am avut o succesiune de evenimente negative. Cred ca marea problema cu care ne-am confruntat, si inca o facem, este lipsa de confidenta in capacitatile statelor de a-si rezolva problemele. Pesimismul a atins cote inalte. Cred ca putem vorbi de acum despre o epuizare a ritmului de crestere a sentimentului negativ, astfel ca in a doua parte a anului 2012 putem asista la o schimbare de viziune din partea investitorilor.

Simion Tihon
Broker 
6 ianuarie 2012


Autor: Simion Tihon
inchide