Editoriale

Informatii piata

Exemplu de abordare a bursei pentru investitorul cu profil de risc mediu

Clarificari:
  1. Investitorul descris are un profil de risc mediu cu obiective investitionale pe termen mediu.
  2. Trebuie sa distingem intre administrarea averii si punctual, investitia pe bursa.
Daca ne referim la administrarea averii, se poate dezvolta un subiect mult mai amplu, insa acum subiectul este cel legat de investitia in actiuni.
Avand ca obiect al discutiei investitia bursiera, nu putem amesteca si fondurile mutuale/obligatiuni.
 
O abordare plecand de la premisele descrise, ar trebui sa aiba in vedere in primul rand ideea ca o persoana care nu a mai alocat resurse investitiilor pe piata de capital are nevoie de ajutorul unui broker care sa adapteze in mod personalizat resursele acestuia.
 
Ca atare, investitorul are la indemna doua variante:
 
Asistenta din partea brokerului. Acest serviciu presupune implicare din partea detinatorului de capital, decizia de investitie apartinand in totalitate investitorului, avand insa avantajul unei consilieri din partea brokerului.

Contul discretionar. Este varianta in care investitorul alege sa delege decizia de investitii unui profesionist. Experienta in administrarea investiilor a unui broker si posibilitatea unor reactii rapide la conditiile si oportunitatile existe pe piata, pot face diferenta si pot aduce plus valoarea portofoliului.

Intr-un exercitiu de constructie a unui portofoliu pentru un investitor cu profil de risc mediu, adaptat la conditiile existe pe pietele financiare in momentul de fata, poate fi urmatorul:
  • 50% - CASH
  • 50% - Actiuni:
    • 17% - OMV Petrom (SNP) - compania are rezultate financiare bune, are o pozitie dominanta pe piata din Romania iar indicatorii financiari ai societatii au in momentul de fata valori atractive;
    • 17% - Fondul Proprietatea (FP) - Fondul are expunere ridicata pe companiile din domeniul energetic si are un administrator de renume mondial. Discountul la care se tranzactioneaza in momentul de fata poate atrage in continuare capital strain. Programul de listari anuntat de stat, printre care si companii din portofoliu Fondului Proprietatea, poate fi un catalizator pentru cresterea activului net.
    • 16% - SIF Oltenia (SIF5) - este singura SIF care nu si-a vandut participatia de la BCR, mai mult, aceasta a participat si la majorarea de capital social. Tinand cont de corectia in activul net al SIF dupa acordarea dividendelor, SIF5 devine cea mai ieftina companie dintre societatile de investitii financiare.

Componenta CASH nu credem ca ar trebui sa mearga spre instrumente ale pietii monetare (in momentul de fata, piata monetara ofera randamente reduse), costurile aferente intrarii si iesirii de pe aceasta piata fiind ridicate. Un alt motiv pentru care este recomandat sa se pastreze in cash o parte din portofoliu este acela ca incertitudinile existente pe pietele financiare pot crea oportunitati pe termen scurt. O exagerare a temerilor poate determina o scadere a preturilor actiunilor spre valori foarte atractive.

Actiunile ce fac obiectul portofoliului descris mai sus, corespund in general unui profil de risc mediu. Adaugand si componenta CASH, portofoliul creat este unul defensiv ce tine cont de incertitudinile directiei economiei globale, fara o asumare suplimentara de riscuri.


Simion Tihon
Broker
15 iunie 2012

Autor: Simion Tihon
inchide