Editoriale

Informatii piata

Exercitiu de optimism



Sentimentul negativ al investitorilor, ce s-a instaurat in a doua parte a acestui an, pare sa fi fost estompat de vestea mult asteptata a majorarii pragului de detinere la SIF-uri. Dupa o asteptare lunga si pe alocuri deznadajduita, investitorii incheie anul mai relaxati, “achizitionand” un crampei de speranta, pentru ca anul viitor sa ofere mai multa satisfactie celor care risca capitalul detinut, asteptand obtinerea unei recompense binemeritate.


Desi starea de spirit este departe de a lasa loc optimismului, cred ca ar fi util sa trecem in revista cativa factori care ar putea explica de ce anul urmator am putea avea surpriza (cred ca pentru majoritatea am putea sa o numim asa) unor evolutii pozitive ale pietei bursiere romanesti.

            
             1. Cea mai mare crestere economica din UE. In trimestrul trei am inregistrat cea mai mare crestere economica din UE comparativ cu trimestrul doi. Sigur ca aceasta crestere a economiei autohtone contine si elemente conjucturale, insa in sine este o performanta care nu poate fi ignorata.

           
            2. Cea mai mica inflatie din ultimii 21 de ani. Luna noiembrie a adus un nou minim pentru indicele preturilor de consum care a scazut la 3.44%. Este o stire care, si incontextul actual european, consacra Romania intre zonele economice relativ echilibrate la nivel macroeconomic.

      
           3. Nevoia de finantare a statului roman. Necesarul ridicat de finantare pentru anul 2012 maximeaza mai mult ca niciodata sansele ca Statul sa vinda pe piata bursiera pachete de actiuni la societatile pe care le detine. Declaratiile oficiale care dau ca sigure aceste operatiuni pentru anul urmator, par de aceasta data sa nu fie doar propaganda economica guvernamentala.

       
          4. Modificarea pragului la SIF-uri. SIF-urile, actiunile care au asigurat in ultimii ani mare parte din rulajul BVB, vor parcurge un proces de concentrare al actionariatului. Rezultante ale acestuia vor fi atat o crestere a capitalizarii bursiere - favorizata si de masiva subevaluare comparativ cu activele nete dar si de posibilitatea de a acorda dividende generoase anul urmator - cat si modificari ale echipelor de conducere ale acestor emitenti de top ai pietei.

       
         5. Scaderea randamentelor monetare pe baza procesului dezinflationist. Intotdeauna evolutia randamentelor monetare a fost invers corelata cu cea a randamentelor bursiere. O scadere a dobanzilor la depozite trimite fonduri catre piata bursiera si viceversa. In conditiile in care inflatia predictibil va scadea in continuare, existand estimari care vorbesc de 2% pentru primavara anului urmator, este natural ca si dobanzile oferite de catre banci sa se micsoreze, fapt care creste atractivitatea sectoarelor concurente cum este cel bursier.

   
        6. Randamente la dividend atractive pt anul 2012. Exista o serie de 7-10 emitenti listati la BVB care vor acorda dividende semnificative existand o probabilitate ridicata ca randamentul la dividend sa fie asemanator celui oferit de un depozit bancar. Pentru investitori, o politica de dividend atractiva este ceea mai buna veste intr-o perioada in care incertitudinea de pe piete determina foarte multa prudenta.

    
       7. O imbunatatire a situatiei externe in sensul constientizarii adevaratelor cauze ale crizei, ceea ce lasa loc gasirii unei solutii durabile si corecte. Desi ultimul summit UE nu a adus solutii miraculoase, a consacrat faptul ca, in cele din urma, liderii europeni par sa fi inteles gravitatea problemelor cu care se confrunta Uniunea. Ca atare putem spera din acest moment sa primim si solutii adecvate. Crearea Pactului Fiscal la nivelul UE este un prim pas corect care sa speram ca va fi urmat de altii, in prima parte a anului urmator.


Am trecut succint in revista cateva dintre motivele de optimism care ar putea face din 2012 un an surprinzator. Spun surprinzator pentru ca dupa trei ani de dezamagiri economia se zbate intre un pesimism sumbru si un realism rece. Iar tocmai un astfel de climat este proprice surprizelor.


Alin Brendea
Dir. Operatiuni Prime Transaction
16 decembrie 2011


Autor: Alin Brendea
inchide