Viteza de rotatie a sentimentelor investitorilor a depasit noi limite. Din august 2011 si pana in prezent, ne-am confruntat cu modificari majore de atitudine din partea investitorilor. De la teama la resemnare, de la resemnare la euforie si teama de cresteri fara a detine actiuni, iar acum, de la euforie la o spaima cu radacini vechi. Sunt schimbari bruste de directie, ce afecteaza negativ rabdarea celor implicati si care duce aversiunea la risc a detinatorilor de capital spre cote mult prea ridicate. Rezultatul: vanzari masive si deprecieri puternice care, fundamental, creaza oportunitati prin subevaluarea puternica a multor active.
Conflictele politice din Grecia au declansat o stare generala de panica pe toate pietele financiare, in ultima saptamana actiunile devenind “tot mai ieftine”. Desi nu este o surpriza situatia economica a Greciei, acest subiect fiind factorul scaderilor din mai anul trecut, avem acum de infruntat o noua provocare: reuseste sau nu Grecia sa creeze un guvern capabil de a lua masurile cerute de creditori. In varianta negativa, optiunea iesirii Greciei din zona euro a devenit o varianta mult mai accesibila decat anul trecut.
In oricare dintre variante, pana la aflarea deznodamantului, pietele financiare vor avea de suferit. Incertitudinea si teama vor domina si vor avea o contributie semnificativa la deciziile de investitii. Ca atare, primul act defensiv este si va fi in continuare reducerea expunerilor. Saptamana aceasta am vazut miscari brutale in acest sens iar daca lucrurile nu vor fi duse macar spre o linie de plutire, stresul investitorilor va duce la noi corectii.
Aceste actiuni, lipsite de factori fundamentali, vor crea si oportunitati. Modul in care s-au pozitionat investitorii in aceasta perioada si felul in care au anticipat dimensiunea problemei, vor determina sansele unor castiguri semnificative. Nu a trecut mult timp de cand preturile actiunilor au avut de suferit in urma retrogradarii ratingului SUA. Am vazut apoi, o revenire la fel de spectaculoasa. Cred ca si acum vom ajunge la un moment in care se va considera ca reactiile au fost exagerate. Din acel moment, pietele isi vor gasi un echilibru iar analiza fundamentala va depasi emotiile care au dus la o deterioare puternica in primul rand a valorilor mobiliare.
Din pacate, in ultimii ani, ciclurile evolutiei pietelor de actiuni au fost din ce in ce mai scurte. Aceasta rapiditate prin care investitorii ajung sa treaca de la euforie la frica, nu poate aduce plus-valoare. Se intampla totusi si ceva pozitiv: se regleaza asteptarile, activele se evalueaza din ce in ce mai corect (cu exceptia momentelor de panica) iar criteriul de calitate devine prioritar in fata celui cantitativ.
Desi este greu sa gasim viziuni optimiste in aceste zile, o piata libera a preturilor precum este cea a actiunilor, creaza oportunitati reale. Pretul actiunilor este primul care reactioneaza la provocari si de multe ori reactia este exagerata. Din acest motiv, cred ca putem gasi in momentul de fata si sansa unor investitii in actiuni cu adevarat ieftine.
Simion Tihon
Broker
18 mai 2012
Autor: Simion Tihon