Editoriale

Informatii piata

Fabricat in Romania

Saptamana aceasta am avut un eveniment de neasteptat in planul economiei romanesti. In prima faza, venit doar sub forma unui zvon si apoi confirmat de oficiali, comunicatul privind cererea de insolventa a Hidroelectrica a starnit reactii in toate nivelurile vizate.

Daca incercam sa intelegem amploarea acestei stari vom putea identifica atat situatii negative cat si pozitive. Este evident faptul ca insolventa ii afecteaza direct pe creditorii Hidroelectrica. Luand in considerarea dimensiunea companiei este clar ca printre creditori se situeaza banci si insitutii majore. In cazul bancilor, ele vor fi obligate sa constituie provizioane pentru sumele impumutate, fapt ce le va afecta din punct de vedere al posibilitatilor de finantare. Semnalul trimis si pentru potentialii investitori sau colaboratori nu poate fi nici el unul de siguranta, conducand inevitabil la o prudenta ridicata, cu efecte in cascada, inclusiv asupra a ceea ce inseamna si alte companii de stat romanesti si in special pe sectorul energetic.

Totusi, din aceasta insolventa pot aparea si lucruri positive. Pe un astfel de scenariu se poate miza pe posibilitatea incetarii contractelor considerate paguboase, aici intrand si mult blamatele contracte cu “baietii destepti”. De asemenea se poate face o reorganizare intr-un ritm mult mai sustinut si cu efecte vizibile atat in viitorul apropiat dar si pe termen lung. Astfel ne putem astepta la disponibilizari dar si o prioritizare eficienta a proiectelor, o administrare mai buna a resurselor si un control mai strict al cheltuielilor. Daca iesirea din insolventa v-a transforma Hidroelectrica intr-o companie solida, care aduce resurse la buget, privatizarea poate iesi din discutie.

Trebuie sa luam in considerare faptul ca in economia romaneasca mai sunt si alte societatii in portofoliul statului a caror situatie este mult mai delicata, ramanand de vazut daca exemplul Hidroelectrica v-a reprezenta o solutie de luat in calcul pentru reorganizarea celorlalte companii cu probleme.

Tot in aceasta saptamana am putut observa o subscriere sustinuta in cadrul ofertei de cumparare la Azomures, ajungandu-se la aproximativ 84% din actiunile vizate. Luand in considerare faptul ca 25 iunie este ultima zi a ofertei, putem spune ca Pelican Fertilizers se indreapta spre o preluare cu succes a restului de actiuni disponibile, deschizand drumul spre o posibila delistare de la bursa. In cazul in care se va ajunge la varianta delistarii, putem afirma ca BVB va mai pierde o companie valoroasa, fara perspectiva ca alte societatii sa-i ia locul. Din pacate, ultimii ani nu au facut decat sa confirme o situatie paguboasa pentru piata de capital romaneasca si anume listari aproape inexistente si preluari de societati urmate de delistare.

Nu aceeasi situatie este prezenta la oferta Chimpex, unde rata de subscriere este destul de redusa, aproximativ 3.4%. S-a putut observa, incepand de joi o tranzactionare mai intensa in piata principala ducand la cresterea pretului peste cel din oferta, ce a culminat cu o tranzactie deal la pretul de 9.8 lei pentru un pachet de 563,300 de actiuni, reprezentant 5% din capitalul social si putin peste jumatate din actiunile vizate in oferta. Este clar ca pentru aceasta societatea, calculele privind preluarea nu sunt intocmai cu scenariul asteptat de ofertant, deschizand astfel drumul unei negocieri cu cei care nu au considerat un pret corect, pretul din oferta.

Adrian Barbulescu
Director Adj. Operatiuni
22 iunie 2012


Autor: Adrian Barbulescu
inchide