Editoriale

Informatii piata

Febra Bursei
A doua saptamana consecutiva de scaderi pentru actiunile listate la BVB. BET a reusit in zece zile sa aiba o depreciere de peste 7%. Din indicele reprezentativ, titlurile BRD SocGen (BRD) se afla in top cu o scadere de peste 13%. Urmeaza apoi, la egalitate, OMV Petrom (SNP) si Banca Transilvania (TLV) cu deprecieri ceva mai mari de 10%. In cele doua saptamani, fie ca vorbim de bursele din regiune, fie ca vorbim de pietele mai dezvoltate (SUA ori Germania), indicii au crescut sau au evoluat lateral. Ca atare, problema noastra nu este determinata de o corelare cu pietele internationale, nu este o reactie la recentele teste facute de Coreea de Nord si nici consecinta uraganului Irma. Este o problema strict interna. 

Au alergat indicii bursieri prea mult in inceputul acesta de an si acum au facut febra? Au fost cresteri prea mari ale preturilor actiunilor, cresteri nesustinute fundamental? Cele doua intrebari primesc cate un raspuns de NU din punctul meu de vedere. Piata locala a recuperat in acest an din decalajul fata de alte piete, iar situatia fundamentala a companiilor s-a imbunatatit. Imbolnavirea a venit din degringolada creata de declaratiile iresponsabile. Taxa de 0,5% pe activele bancare a dat tonul. Apoi, intr-un tarziu, Guvernul infirma aceasta intentie, insa actiunile din secotorul bancar beneficiaza doar de o recuperare minora si de scurta durata. Sectorul bancar devine apoi molipsitor si pentru celelalte sectoare. Apoi urmeaza o noua declaratie privind, de data aceasta, Pilonul 2 de pensii: "va deveni optional”. Aceasta declaratie a fost precedata in aceasta saptamana de: "nu ne atingem de Pilonul 2”. Cred ca aici este cheia scaderilor din ultimele doua saptamani. Cred ca subiectele atinse sunt de o importanta majora, iar declaratiile in privinta acestora dau o mare neincredere.

Acest frecus al declaratiilor a determinat acumularea unor temeri in privinta stabilitatii si a stirbit din asteptarile privind evolutia economiei. Disperarea Guvernului de a gasi bani, cat mai multi si cat mai repede a inspaimanat in primul rand investitorii institutionali care, judecand dupa amploarea ordinelor de vanzare, au decis pentru moment sa isi reduca din expunerea pe actiunile romanesti. 

In prima parte a sedintei de vineri, bursa localca se inflamase. Toate actiunile din BET au fost la un moment dat in scadere, iar in ansamblu, indicele a atins un minim de 7767 puncte (adica -2,65%). Nu avem niciun motiv evident de scadere, ci doar un amalgam al declaratiilor. Starea febrila pare ca nu se mai termina, iar antidotul greu de gasit. Preturile actiunilor sunt din ce in ce mai mici, insa, deocamdata, prezenta la cumparare este modesta. Cred totusi ca suntem foarte aproape de a incheia acest trend (asta daca nu avem ghinionul de a asista la scaderi deosebite pe pietele internationale). Preturile au ajuns intr-o zona de atractivitate, motiv pentru care acest trend descendent cred ca se va incheia in scurt timp. 

Cumulul declaratiilor din ultima perioada a dus la concluzia ca Guvernul are nevoie de bani. Avem si o confirmare acum: In timpul redactarii acestui material, Romgaz a transmis o informare prin care a anuntat investitorii ca Statul Roman solicita convocarea "de indata” a AGOA pentru distrubuirea sumei de 750 mil. lei sub forma de dividende. Din momentul in care a aparut acest comunicat, titlurile companiilor unde statul este actionar majoritar au inceput sa isi revina si chiar sa treaca pe plus. Interpretarea nu a mai fost la fel de dura in privinta nevoi de bani a statului, investitorii bucurandu-se astfel de faptul ca se vor alege si ei cu ceva in acest context. In concluzie, stare de febra a bursei cred ca este pe final. Judecand faptul ca in ultimele doua saptamani avem scaderi de peste 10% in unele cazuri, fara ca ceva sa anunte sau sa sustina in mod clar o scadere a profiturilor in viitor, putem spune ca in momentul de fata avem de-a face cu o oportunitate de a cumpara ieftin.


Autor: Simion Tihon
inchide