Volatilitatea a reatins cote inalte pe piata locala. Noua tulpina Covid19 – Omicron, a revigorat prezenta vanzatorilor. Pe 26 noiembrie am inregistrat cea mai slaba sedinta de tranzactionare din an (indicele BET a scazut cu 3.4%) pe fondul unor vanzari semnificative – combinatie intre marcarea de profit si frica fata de noi inchideri generalizate ale economiilor. Revenirea pietelor a fost, ulterior, testata de incertitudinea datorata asteptarii unor decizii de politica monetara extrem de importante si de asteptate, pe care le-am primit in aceasta saptamana.
Argumentele negative ale finalului de an ne retesteaza profilul de risc. Atat timp cat piata a crescut, fara corectii semnificative, apetitul de risc a devenit din ce in ce mai ridicat. Frica de a pierde trendul de crestere a fost, in acest an, sentimentul de piata dominant. Orice scadere nu a fost decat un foarte bun moment de cumparare. Se va pastra acesta stare de fapt?
Cred ca mai degraba nu. Va fi nevoie de o noua strategie: nu cred ca trendul de crestere s-a inversat insa panta lui va fi mult mai lina. Iar forma lui va fi una „colinara” - cand sus, cand jos. Vom intra intr-o perioada cu volatilitate mai mare. Evolutia generala, probabil, se va mentine ascendenta, insa cresterea va fi una mai rezervata si mai selectiva.
Amanarea inversarii trendului politicii monetare pana cand fenomenul inflationist a devenit nu doar evident ci aproape virulent, a oferit cateva luni suplimentare unui trend bursier multianual de crestere. Insa plata acestui ragaz va fi sub forma unei volatilitati bursiere care va testa mult mai sever experienta si disciplina investitorilor.
Revenirea la o politica monetara mai restrictiva, intr-un fel sau altul, va impacta sentimentul de piata. Totusi nu de o maniera decisiva, atat timp cat dobanzile, renumerate pe pietele monetare, vor fi real-negative. Cat timp renumerarea banilor va fi real-negativa, fluxurile de cash vor cauta, in continuare, randamente pozitive. Iar bursa si unele segmente ale pietei imobiliare raman ultimele refugii. Astfel vom parcurge o perioada in care investitorii vor fi polarizati spre extreme, rezultand o evolutie bursiera mult mai fragmentata si contradictorie decat cea din ultimii ani.
Investitia bursiera clasica este un sport de anduranta. Vremea buna sau pantele line pot fi schimbate cu vreme rea si pante brutale, de o maniera spectaculoasa. Sentimentul de lacomie se transforma peste noapte in frica. Insa un investitor eficient trebuie sa ramana echilibrat. Trebuie sa se concentreze la fundamentele valorii titlurilor detinute si nu la cotatiile zilnice din piata. Din acest punct de vedere investitorii de retail vor fi supusi la un examen bursier mult mai sever in 2022 (mai ales noua clasa de investitori generati in pandemia).
Chiar daca piata bursiera a intrat pe un teritoriu mai accidentat, cu siguranta nu vor lipsi, in continuare, oportunitatile de investitie atat pe termen scurt, cat, mai ales pe termen lung. Bursa va continua sa castige intrecerea cu celelalte piete investitionale si in urmatoarea perioada. Echilibru, evaluare fundamentala corecta si viziune peste termenul scurt vor fi ingredientele succesului bursier in urmatoarea perioada.
Autor: Alin Brendea