Fondul Proprietatea a avut in 2014 o evolutie modesta, cotatia FP inregistrand o apreciere de doar cinci procente. Sigur, pe langa aceasta apreciere ar trebui sa tinem cont si de cei 0,05 lei primiti de actionari in urma reducerii capitalului social si totodata de oferta de cumparare a Fondului unde s-au putut vinde actiuni la un pret de 1,11 lei/actiune (cu precizarea ca doar un procent de 7,41% din detinerile subscrise in cadrul ofertei au fost valorificate la o cotatie istorica - 1,11 lei/actiune).
In ultima parte a anului 2014, cotatia FP a cunoscut o aprecire pe fondul asteptarilor de listare la Londra, insa odata ce ASF a respins regulamentul ce ar fi permis listarea prin depository interests, pretul actiunilor Fondul Proprietatea a intrat pe un trend descendent.
Fondul Proprietatea a continuat anul trecut procesul de lichidare ori reducere a unor participatii, vanzand actiuni Romgaz, Transelectrica si Conept, totodata manifestandu-si interesul, din nou, de a-si scadea participatia la OMV Petrom.
Anul acesta, ma astept ca actiunea Fondul Proprietatea sa atinga pragul de 1 leu, iar unul dintre catalizatorii de seama pentru acest avans sa fie listarea la Londra. Sigur ca un aspect important l-ar avea si continuarea programului de listari ale companiilor din portofoliul Fondul Proprietatea. Cred ca anul acesta se va aproba un nou program de rascumparare si este foarte posibil sa vedem in a doua jumatate a anului o noua oferta publica de cumparare, poate la un pret chiar mai mare decat cel din 2014. Cu toate acestea, vad aproape imposibil de depasit evolutia titlurilor FP din 2013 cand au crescut cu aproape 50%.
Temeri existente in cazul listarii Fondului Proprietatea la Londra:
Listarea la Londra nu cred ca va avea efecte negative pentru BVB. Desi se discuta mult despre posibilitatea scaderii lichiditatii FP la BVB in cazul listarii secundare la Londra, cred ca acest lucru va avea in cel mai rau caz un efect neutru. Aceasta listare secundara, ar atrage atentia investitorilor si asupra altor actiuni din portofoliul FP, actiuni tranzactionate (ori ce urmeaza a fi tranzactionate) exclusiv la BVB.
Pentru reducerea dependentei de tranzactiile cu FP care are in prezent cea mai mare pondere in lichiditatea bursei cred au inceput deja sa se ia anumite masuri (modificari ale Codului BVB, schimbari legislative cu scopul de a fi trecuti in categoria pietelor emergente, etc.). Este nevoie insa de o perseverenta a actiunilor si de accentuare a acestora de popularizare a pietei, de crestere a increderii de a investii in actiuni, efort ce ar trebui sa fie unul comun intre Bursa, brokeri, ASF si chiar Stat. In alta ordine de idei, scaderea ponderii tranzactiilor cu FP in rulajul total se intampla deja intr-un mod natural si cred ca va continua.
Pentru reducerea discountului de tranzactionare cred ca in 2015 se vor repeta masurile luate anul trecut. Asa cum spuneam mai sus, dupa terminarea actualului program de rascumpare ma astept sa fie propus si ulterior aprobat un nou program, urmat de o oferta publica. Returnarile de capital vor continua si in acest an, iar noi vanzari din portofoliu sunt foarte probabile. Cred ca anul acesta va exista un efort amplu pentru listarea la Londra, aspect ce va contribui si el la reducerea discountului.
Alti factori de influenta ce nu tin de deciziile luate de actionarii si de administratorul FP vin din sfera politicului. Daca pe plan intern vor exista turbulente politice, piata va reactiona si in consecinta si titlurile FP vor fi afectate. In aceeasi idee, daca pe plan international continua evolutiile puternic volatile, incertitudinea si dezechilibrele din ultima perioada, cu greu cred ca putem sa ne gandim ca piata locala nu va fi afectata. In acelasi timp, BCE a dat startul unui program de relaxare monetara, ce va avea un impact pozitiv atat pentru pietele europene, cat si pentru bursa locala si prin urmare si pentru actiunile Fondul Proprietatea.
Simion Tihon
Broker
23 ianuarie 2015
Autor: Simion Tihon