Editoriale

Informatii piata

Fondul Proprietatea – din nou vedeta


Este evident ca cel mai controversat subiect al anului 2011, pe plan bursier, a fost Fondul Proprietatea. Cu bune sau rele, cu un administrator de renume, pe 25 ianuarie 2011 s-a produs un eveniment ce ar trebui integrat in cartea de istorie a Bursei bucurestene. Dupa ce partea a doua a anului a adus o deprimare totala pentru toti detinatorii de actiuni, sfarsitul de an apartine tot Fondului Proprietatea, care incheie anul in aceeasi zona de expunere mediatica, de aceasta data motivul fiind unul provocator de temeri: contestatia Hotararilor AGEA din septembrie 2010, un litigiu sensibil, cu impact asupra legitimitatii administratorului Fondului.

De la mult asteptata listare a trecut un an, iar acum, o intrebare fireasca: Care este unitatea de masura pentru a aprecia succesul acestei listari? Chiar daca pretul actiunilor nu a avut o traiectorie apreciata de persoanele despagubite ori de primii investitori, listarea pe piata reglementata a BVB, a adus celor care detineau anterior datei de 25 ianuarie 2011 caliatatea de actionar, beneficii importante: un pret corect, format de cerere si oferta; o varianta de valorificare transparenta, ieftina si in care riscurile implicate s-au redus considerabil in comparatie ce cele de pe „piata gri”. Cu toate acestea, pe masura ce cotatia FP a scazut, cei care si-au convertit titlurile de despagubire in actiuni, erau tot mai nemultumiti. Daca pana in decembire 2010, conversia a fost facuta la valoarea nominala (un leu), din luna mai, modalitatea de calcul s-a schimbat, conversia urmand a tine cont de pretul mediu ponderat din ultimele 60 de sedinte de tranzactionare. Efectul: o si mai mare presiune la vanzare.

Episodul listarii la Bursa, poate fi asociat si cu intrarea pe piata a unui flux de investitori nespecializati. Consultanta de specialitate in cazul acestora, fiind un serviciu important in fundamentarea deciziei de a vinde sau de pastra titlurile FP.


                                                                                                                                          Sursa: BVB

Dinamica pretului: Actiunile Fondul Proprietatea au avut, in general, o evolutie timida. O volatilitate mai mare a aparut doar in momente de stres, atunci cand pietele din toata lumea reactionau la provocarile date de tensiunea datoriilor suverane ale tarilor Europene, ori la momentul scaderii ratingului Statelor Unite. In rest, pretul a avut un parcurs lent, la finalul anului, sub presiunea litigiului mai sus amintit, actiunile FP inregistrand un regres de aproximativ 35%.

De tot acest context, se pare ca „au profitat” institutionalii straini, care au ajuns la finalul lui 2011 sa detina 43% din capitalul FP. Cu expunere puternica pe sectorul energetic, cu discount semnificativ al pretului actiunii fata de activul net, Fondul Proprietatea a devenit un emitent atractiv pentru investitorii straini, care, fara asteptari pe termen scurt, au gasit in dorinta de valorificare rapida a celor despagubiti, o oportunitate de a-si creste relativ usor detinerile.

Ce a insemnat pentru piata de capital autohtona, listarea la bursa a unei companii uriase din punct de vedere al free-floatlui raportat la emitentii deja existenti? In primul rand a adus o crestere a lichiditatii, rulajul din 2011 fiind aproape dublu fata de cel realizat in 2010, tranzactiile cu actiuni FP reprezentand circa jumatate din intreg rulajul pe 2011. Un alt aspect pozitiv pentru piata este si faptul ca au intrat bani noi in piata, bani care ulterior s-au indreptat si spre alti emitenti cu potential.

Prima luna din 2012: Inceputa timid, cu o lichiditate ce consemna recorduri negative, titlurile Fondul Proprietatea au reusit ca in partea a doua a lunii, sa capteze atentia investitorilor. Stresul sub care FP a incheiat anul, nu le-a influentat dorinta institutionalilor de majoare a detineriIor, dovada constand in tranzactia de saptamana aceasta, prin care americanii de la Elliot au mai achizitionat 1% din capitalul companiei.

Mai sunt doua zile din ianuarie iar FP are pana acum o crestere de 14,89%, fiind cea mai mare apreciere inregistrata intr-o luna de actiunile Fondului Proprietatea, de la listare si pana in prezent. Ce asteptari putem avea in continuare? Aceasta evolutie energica se va tempera odata ce cumparatorii mari isi vor reduce prezenta pe piata, moment ce ar putea sa coincida cu data de inregistrare pentru dividend. Cat timp pietele internationale nu vor suferi un nou infarct, sunt sanse, ca anul acesta sa reduca din dezamagirea detinatorilor de actiuni FP si nu numai.

Simion Tihon
Broker
28 ianuarie 2012


Autor: Simion Tihon
inchide