Editoriale

Informatii piata

Fondul Proprietatea: cuponiada despagubitilor


Mult astepta listare s-a produs. Dupa o lunga perioada in care probabil multi si-au pierdut increderea ca isi vor putea valorifica actiunile primite ca despagubire din partea statului roman pe o piata reglementata, speranta normalitatii a devenit realitate. Ziua de 25 ianuarie 2011, zi ce va ramane probabil in “guiness book-ul” Bursei de la Bucuresti, a reusit oare sa aduca satisfactie tuturor celor implicati?

Efectul pozitiv al listarii FP la Bursa ar trebui recunoscut pe de o parte de cei care gasesc acest moment ca fiind o oportunitate investitia pe piata de capital iar pe de alta parte de aceia care vor sa isi transforme titlurile de valoare obtinute in urma despagubirilor in moneda. Mare parte din aceia care au refuzat sa-si vanda dreptul la despagubire si care au obtinut deja calitatea de actionar al Fondului au fost supusi controversei de a vinde la pretul oferit de “negustori” pe piata gri ori de a astepta ca aceste actiuni sa se tranzactioneze pe o piata reglementata.

“Vrem acum”: Timpul lung de la primele stiri ce anuntau listarea Fondului Proprietatea si pana la momentul propriu-zis in care actiunile FP s-au tranzactionat pe bursa a alimentat dorinta de valorificare imediata. Astfel, cei grabiti in a-si vedea conturile despagubite, nu mai tin cont decat de rapiditatea cu care pot vinde. Scurta analiza a pretului si a ofertei nu reuseste sa devina suverana pentru inghesuiala ordinelor de vanzare. Aceasta cuponiada a actionarilor Fondului Proprietatea probabil se va epuiza in scurt timp insa din luna mai, cand statul va reincepe conversia titlurilor de despagubire vom simti din nou presiunea vanzarilor precipitate.

“Vrem un leu”: Dupa stabilirea valorii ce trebuie compensata in urma exproprierilor abuzive facute de regimul comunist, Autoritatea pentru Restituirea Proprietatilor a emis un titlu de conversie in actiuni tinand cont de valoarea nominala de un leu. Practic, tranzactiile incheiate de fostii proprietari sub pretul de un leu, sunt vazute de acestia ca o noua paguba. Identificam aici acele persoane care, pe buna dreptate, doresc o valorificare superioara fata de pretul din piata la momentul actual. Desi cotatia actiunilor dupa listare este semnificativ mai mare decat preturile vehiculate pe piata gri pana in decembrie 2010 acestia nu sunt de acord sa vanda decat in jurul valoriii la care a fost convertit titlul de despagubire. Incepand cu luna mai, modalitatea de calcul se schimba iar conversia va tine cont de pretul de tranzactionare ponderat din ultimele 60 de zile, motiv pentru care viitorii despagubiti vor fi avantajati daca pretul in piata este sub valoarea nominala.

Atat cei grabiti cat si aceia mai rabdatori, proprietarii de actiuni FP ar trebui sa se intereseze de consultanta oferita de broker , de cele mai multe ori plus valoarea mai degraba regasindu-se aici decat intr-un comision scazut. Pretul actiunilor fluctueaza pe parcursul unei zile, a unei saptamani si cu atat mai mult pe perioada unei luni ori a unui an. Posesorii de actiuni Fondul Proprietatea ar trebui sa fie preocupati intai de toate de un broker ce le poate oferi consultanta, ce le poate oferi o platforma de tranzactionare in timp real ori a unui modul de analiza. Aceste instrumente ar putea face ca diferenta dintre suma incasata efectiv si valoare despagubirii si sa se micsoreze ori, de ce nu?, sa devina una pozitiva.

Episodul listarii Fondului Proprietatea a fost identificat atat de mai vechii investitorii cat si de persoanele care pana acum nu au alocat capital investitiilor pe piata de capital ca fiind o oportunitate. Au corelat acest moment cu posibilul interes al investorilor straini pentru Bursa de la Bucuresti si mai cu seama pentru expunerea pe domeniul energetic al proaspatului emitent.

Lichiditatea Bursei de Valori Bucuresti parca si-a luat zborul in ultimele trei zile. Ne putem compara cel putin pentru moment cu bursele din tari precum Cehia sau Ungaria. Va constitui Fondul Proprietatea rampa de lansare catre pietele emergente? Road-show-ul organizat de Franklin Templeton a reusit sa convinga investitorii institutionali? Sansele ca raspunsurile sa fie afirmative cresc exponential daca statul va vinde prin Bursa de Valori Bucuresti participatiile la societati ca OMV Petrom, Transgaz sau Transelectrica si bineinteles daca va mai lista si alte companii din sectorul energetic precum Romgaz ori Hidroelectrica.

Simion Tihon
Broker
28 ianuarie 2011


Autor: Simion Tihon
inchide