Editoriale

Informatii piata

Fundamente si perspective bune, dar bursa a dezamagit in T1 2015. Ce avem de facut?


Rabdare. T1 2015 a dezamagit atat la nivelul lichiditatii, cat si la nivelul evolutiei raportat la asteptari. Cu premise bune, asteptari ridicate, un elan puternic - asa am inceput 2015. Dar in scurt timp, am trecut de cealalta baricada si anume pesimism, neincredere si chiar teama de mai rau. Iar aici as puncta faptul ca ori de cate ori lucrurile nu merg bine – pesimismul ne copleseste si tindem sa avem reactii emotionale, iar atunci cand bursa este caracterizata de euforie, acela este si momentul in care ne recapatam incredere si actionam din nou emotional. Ori tocmai invers ar trebui facut: 'Cumpara atunci cand e sange pe strada, chiar daca este sangele tau' - Rothschild

In momentul de fata, amenintari serioase din partea economiei nu avem. E drept ca parca exista o lentoare si care e cu precadere resimtita de bursa, insa nu ar fi pentru prima data cand actiunile listate la Bursa de Valori Bucuresti evolueaza cu intarziere. In 2003, cand Romania se pregatea sa intre in NATO si teoriile de crestere erau foarte bine argumentate, piata a avut o evolutie mai mult laterala. Reactia, chiar daca intarziata, a venit abia in 2004 cand indicele BET s-a dublat.

Mai este bursa un barometru al economiei? In aceste momente, cei mai pesimisti ar putea spune ca bursei pare ca ii bate clopotul, si nu, nu cel ce anunta deschiderea, ci mai degraba cel care anunta capitularea. Cu o lichiditate ajunsa la cote de avarie si cu scaderi nu foarte mari ale indicilor (cel mai mult s-a depreciat BET-NG: -4,47%), cel mai mult apatia oboseste investitorii care nu au o viziune pe termen mai lung. E drept, pentru ce-i mai vechi dintre ei si care asteapta deja de ceva vreme o imbunatatire in acest sens, rabdarea tinde sa se epuizeze. Din pacate, optiunile nu sunt extraordiniare: dobanzile oferite de banci sunt mici si cele mai optimiste analize in acest sens sunt ca ele sa ramana in aceasta zona. Ca atare, tot piata de capital este cea care poate remunera mai bine capitalul. Randamentele dividendelor ajung si la 9%, in vreme ce actiunile nu sunt scumpe raportat la situatia fundamentala a companiilor.

E dificil sa estimam cam cat va mai dura aceasta perioda apatica, pentru cauzele ei fiind multiple incercari de argumentare: miscarile politice, interesul pentru pietele din zona euro ca urmare a programului BCE de injectie monetara, tensiunile din Ucraina, temerile privind posibla iesire a Greciei din zona euro, etc.. Totusi, cred ca la finalul anului ii vom da dreptate din nou lui Rothschild. Chiar daca acum, “sangele” nu vine din scaderi mari, ci este generat de slaba prezenta a institutionalilor si a retail-ului de talie mare, ma astept ca piata sa devina efervescenta pe finalul anului. Ca atare, ar trebui sa facem un exercitiu in care sa identificam ce poate sa aduca plus-valoare in urmatoarele trimestre, pentru ca lasand la o parte ultimele trei luni, avem pe bursa companii a caror valoare va creste si in care merita sa investim.

Simion Tihon
Broker
3 aprilie 2015


Autor: Simion Tihon
inchide