Editoriale

Informatii piata

Hidroelectrica – ce urmeaza?

Oferta de vanzare a actiunilor Hidrolectrica este pana acum un succes. Privind spre interesul creat in jurul acestei operatiuni, spre sumele subscrise, spre efervescenta noilor investitori atrasi spre piata bursiera este evident ca putem cataloga aceasta operatiuni bursiera ca pe o noua borna pe drumul dezvoltarii pietei bursiere romanesti.

 

Mai sunt doua zile pana la finalizarea ofertei, moment in care vom afla pretul si numarul de actiuni pe care il vor cumpara investitorii de retail. Intrucat avem o suprasubscriere semnificativa, devine important daca la finalul ofertei numarul de actiuni alocat transei investitorilor de retail va fi majorat (prospectul IPO prevede aceasta posibilitate). In data de 12 iulie va incepe tranzactionarea regulata a actiunilor Hidroelectrica (H2O) la cota BVB. 


Ce se va intampla incepand cu 12 iulie? Este intrebarea care succita cel mai mare interes in aceste zile. Cu siguranta, pe termen scurt trei factori vor fi extrem de importanti pentru evolutia titlurilor H2O. Primii doi vor fi furnizati pietei la finalizarea ofertei si ei, evident, sunt pretul de vanzare al actiunilor si procentul de actiuni cumparate din totalul celor subscrise. Un pret de vanzare sub nivelul de 100 de lei ar oferi un motiv suplimentar pentru un start pozitiv al actiunilor H2O pe piata secundara. Numarul de actiuni ce vor fi cumparate sunt o expresie a numarului de actiuni subscrise. Cu cat numarul de actiuni neachizionate va fi mai mare putem spera ca, partial, o parte dintre ele sa se transforme in cerere in piata secundara, ceea ce ar putea fi un alt factor care sa ajuta la un bun start al tranzactionarii H2O la cota BVB.


Al treilea factor este cel mai putin predictibil. Ma refer la comportamentul investitorilor in primele zile de tranzactionare. Atat a celor care detin actiuni H2O achizitionate in cadrul ofertei cat si a celor care vor dori sa cumpere actiuni in piata dupa listare. Printre investitori participanti in cadrul ofertelor de vanzare initiale regasim intotdeauna un mix de obiective investitionale. Da la speculatie bursiera pura pana la investitie pe termen nedefinit. Daca speculatorii vor tinde sa vanda chiar din prima zi de listare, investitorii pe termen lung s-ar putea gasi printre cumparatori. Teoretic, cel putin, o companie de tip value, cu o politica de dividend extrem de solida, asa cum este Hidrolectrica, ar trebui sa atraga mai mult ca alte companii investitori pe termen lung. Cel putin cei care tintesc strategii legate de dividendele distribuite de companiile listate probabil se vor desparti greu de actiunile unei companii care se anunta ca un lider multianual al emitentilor platitori de dividend, de la BVB.


Pe termen mediu si mai ales lung evolutia titlurilor H2O va fi influentata de factori obiectivi ce vor tine, cu preponderenta, de evolutia economica a Hidroelectrica. Mai exact de pretul energiei electrice, de politica de investitii si poate cel mai important de modul in care va putea fructifica plasarea in sectorul energiei verde, sector atat de atractiv pentru investitori in vremurile noastre.

 

Pana atunci, pentru documentare, putem trage o privire catre o alte companie listata la cota BVB, cu date asemanatoare ale Hidroelectrica. Ma refer la producatorul de energie nucleara Nuclearelectrica. In curand se vor implini 10 ani de la listarea acestuia. Dupa cum se poate vedea din graficul de mai jos evolutia bursiera in primii ani nu a fost una favorabila, insa in ultimii patru ani cresterea este una exploziva. Nu intamplator acest grafic se coreleaza strans cu cel al pretului energiei electrice.

 

 
Cine investea, la finalul lui septembrie 2013, in actiuni Nuclearelectrica (SNN) le cumpara la circa 10,9 lei (pret maxim pentru retail) in cadrul IPO. Dupa aproape 10 ani pretul este 44,6. In aceasta perioada compania a distribuit 14.65 lei dividend nete. In total investitia de 10,9 lei genera 59.25 lei, adica o crestere anuala de 19%. Un randament excelent pentru un investitor pe termen lung! In ceea ce priveste speculatorii, evident nu putem vorbi despre vreun success daca ne uitam la evolutia din primul si al doilea an, al titlurilor SNN.

Insa ce ar putea sa aduca listarea Hidroelectrica pentru restul actiunilor listate la BVB? As zice ca lucruri bune. Trecand peste mult amintitele argumente ale unei mult mai bune vizibilitati a pietei locale pentru marii investitori bursieri si a cresterii exponentiala a sanselor de a accede in categoria pietelor bursiere emergente in cea mai importanta clasificare de aceste gen – MSCI, m-as opri la lucruri mult mai concrete.

Sectorul energetic va primi un nou emitent de top care va intregi o paleta remarcabila de producatori de energie de nivel european, listati la BVB. Vom avea OMV Petrom(SNP), Romgaz(SNG), Nuclearelectrica(SNN) si, evident, Hidroelectrica(H2O) – un adevarat careu de asi printre companiile listate. Plecand de la interesul atat de mare pentru actiunile H2O, putem sa ne inchipuim ca si celelalte companii vor putea sa capitalizeze ceva din acest interes. Mai ales daca ne uitam la nivelul lor de evaluare bursiera.
 
Privind spre acest tabel observam ca celelalte companii energetice detin indicatorii de evalure mult mai atractivi. Indiferent daca actiunile H2O se vor vinde la maximul de 112 lei sau minimul de 94 lei. Aceste date ne permite sa imaginam scenariul ca cei interesati de Hidroelectrica vor descoperi si alte oportunitati investitionale in acest sector al BVB.
 
Oferta de vanzare a actiunilor Hidrolectrica este doar primul pas al actiunilor H2O la BVB. Va urma un drum plin de evenimente interesante atat pentru companie cat si pentru piata bursiera romaneasca.




Autor: Alin Brendea
inchide