Editoriale

Informatii piata

Ieftin. Mai ieftin. Cat de ieftin?


Luna mai a adus corectii importante pentru piata romaneasca. Scaderile, favorizate si de trecere in perioada ex-dividend a tuturor societatilor listate, au adus nivelul cotatiilor in apropierea minimelor acestui an. Destul de brusc, entuziamul de la finalul primului trimestru a disparut, prezenta investitorilor pe bursa fiind de o discretie accentuata, dovada in acest sens constituind-o lichiditatea pietei aflata in scadere semnificativa.

Nivelul atins de piata a reconfirmat un trend crescator inceput in 2009, imediat dupa perioada de minime ale pietei. Vorbim de un trend conturat in 2009 si retestat de doua ori in 2010. Odata atins acest suport putem considera ca piata a devenit destul de ieftina pentru a cumpara? In fapt cred ca putem vorbi de o piata extrem de ieftina.


Sursa: Prime Transaction

 

Pretul unui instrument financiar trebuie analizat si prin prisma riscurilor asumate odata cu achizitionarea acestuia. Cu alte cuvinte daca cumparam ceva cu 1 leu iar sansele ca intr-un an pretul sa se dubleze sunt de 10% iar sa scada la jumatatea sunt de 50% poate fi mai scump decat ceva pe care il cumparam cu 1,2 lei, iar sansele sa ajunga la 2 lei sunt de 50% iar sa scada la 0.5 sunt de doar 10%.

Cu alte cuvinte prin prisma raportului pret platit - risc asumat, odata reatins acest suport multianual, ne aflam intr-un conjuctura favorabila pentru a investi. Fata de 2009 sau 2010 riscul unor deprecieri suplimentare este mult diminuat. De ce am miza pe un astfel de scenariu? Pentru ca ne bazam pe date oficiale privind iesirea economiei din recesiune sau pe rapoartele financiare ale companiilor listate care prezinta, intr-un mod agregat, cresteri semnificative fata de anul precedent. Deasemenea declaratiile recente ale Guvernatorului BNR care descriu ca inevitabil un aflux de capital strain catre economia romaneasca precum si care vorbesc despre o multitudine de analize pozitive privind evolutia viitoare a economiei romanesti trebuie analizate in mod aparte tinand cont de importanta si competenta financiara care le insoteste.

Nu in ultimul rand oferta de produse investitionale care sa ofere posibilitatea unor randamente ridicate este extrem de slab reprezentata. Cu o piata monetara unde este predictibil ca randamentele oferite sa ramana pe o perioada lunga de timp in jurul indicelui de inflatie si cu o piata imobiliara in continuare blocata, piata bursiera poate fi o alternativa viabila.

Ca atare sunt sanse considerabile de a fi atins cu adevarat un nivel ieftin pentru cei care doresc sa investeasca pe bursa. Raportul risc-randament pare in favoarea celor care cumpara in acest moment. Evident ca riscurile se mentin, ca intotdeauna pe piata, insa cine nu risca nu castiga. Totul e sa stii cand si cum sa risti.

Alin Brendea
Dir. Operatiuni Prime Transaction
27 mai 2011

 


Autor: Alin Brendea
inchide