Editoriale

Informatii piata

In cautarea profitului pierdut

Chiar daca nu pare, au trecut deja aproape opt ani de la falimentul Lehman Brothers si noua ani de la maximele istorice inregistrate de indicii de la Bursa de Valori Bucuresti. O perioada plina de turbulente, in care adevarurile absolute din trecut s-au evaporat peste noapte, iar profiturile mari s-au facut dupa alte reguli. Reguli pe care, din pacate, multi investitori nu au mai avut rabdarea sa le invete.

 

Primele sase luni si jumatate din anul 2016 ilustreaza perfect noile realitati bursiere. Cresterea traditionala de la inceputul anului? "Sell in May and go away”? Nici vorba. E o piata care da dureri de cap, cu reactii de multe ori inexplicabile la evenimente micro sau macroeconomice. Dar e o piata pe care se pot castiga, la fel ca si inainte de criza, foarte multi bani. 


Nu poti castiga nimic fiind dezamagit de bursa, invinovatind-o ca merge aparent irational, la fel cum nu poti castiga nimic tanjind dupa vremurile in care puteai anticipa la perfectie orice miscare de pret. E nevoie sa accepti si sa inveti sa stapanesti noile reguli dupa care functioneaza piata.

 

Studiu de caz: actiunea Erste Bank (EBS). Timp de cateva luni a oscilat intre 100 si 120 de lei pe actiune, a dat mereu impresia ca e gata sa decoleze spre valori mai mari, insa dupa Brexit s-a prabusit pana la circa 85 de lei pe actiune. De acolo a revenit incet pana la 92-93 de lei, pentru ca ieri sa urce cu peste 11%, pana la 102,5 lei, dupa un anunt favorabil legat de rezultatele financiare.

 

Pentru cine a investit toti banii disponibili aproape de 120 de lei, de unde actiunea a dat de mai multe ori impresia ca poate avea o crestere consistenta, EBS a fost o dezamagire. E in continuare pe minus, daca nu cumva a si marcat acel minus imediat dupa Brexit, cand lucrurile pareau ca se pot inrautati si mai mult. Cu un management rezonabil al riscului, se puteau castiga insa bani frumosi.

 

Probabil cea mai grea mostenire a trecutului este teama de a pierde un profit potential. Bursa romaneasca a avut performante atat de bune inainte de 2008, incat chiar si dupa aproape un deceniu riscul de a pierde bani e pus de multi investitori la egalitate cu riscul de a pierde un trend de crestere. Aici intra categorii diverse de investitori, de la cei de retail pana la administratorii de fonduri.

 

Pentru cine a vazut indicele BET-FI crescand cu 150% intr-un singur an, e de inteles. Daca ratezi o astfel de oportunitate poti ajunge la fel ca personajul principal din "Doua loturi”. Vremurile s-au schimbat insa, iar bursa e mult mai calma decat era. Deviatia standard pentru indicele BET, masura clasica a volatilitatii indicelui, a fost de 1,74% intre data lansarii sale, in 1997, si finalul anului 2007, imediat inainte de prabusirea din 2008. Din 1 ianuarie 2010, dupa trecerea perioadei de agitatie generata de criza sub-prime din SUA, si pana in prezent deviatia standard a indicelui e de doar 1,06%. Volatilitatea e aproape la jumatate, asadar, iar asta inseamna ca poti prinde trenul unei cresteri de pret si din mers, nu mai e nevoie sa fii primul la coada la actiuni.

 

Chiar si pe o piata imprevizibila, tot putem gasi un punct de pornire care sa ne ajute sa castigam bani. O actiune buna ramane o actiune buna, indiferent de turbulentele si reactiile ciudate ale pietei. Iar astfel de actiuni exista la BVB. Au profit an de an, dau dividende sau actiuni gratuite, au un management care inspira incredere. Pornind de la ele se poate construi un portofoliu aducator de profit. Nu cumparand actiuni de toti banii si asteptand sa creasca pretul, ci urmarind cat mai atent piata, incercand sa identificam momentele in care acele actiuni sunt subevaluate si, mai ales, avand un management al riscului. Pe o piata despre care stim ca este imprevizibila, cel mai important lucru e sa fim pregatiti pentru orice reactie a acesteia si sa nu fim niciodata prinsi pe picior gresit.

 

 

Strategia "buy and hold” nu a murit dupa venirea crizei, insa nici nu mai aduce randamentele de altadata. Noua ordine bursiera, daca ii putem spune asa, favorizeaza profiturile mici si dese, in dauna marilor lovituri din anii de boom economic. Managementul activ al portofoliului, in loc de asteptarea noului maxim istoric.


Autor: Marius Pandele
inchide