Editoriale

Informatii piata

In ceasul al doisprezecelea?
29 septembrie 2016 ar putea fi o data care sa marcheze istoria pietei bursiere locale. Evident, ma refer la efectele pe care le-ar putea genera anuntul privind introducerea Romaniei pe watchlistul FTSE Russell in randul tarilor care pot fi promovate la categoria pietelor bursiere emergente secundare.

Miza promovarii la acest statut nu mai e cazul sa o descriu – a fost des detaliata in ultimele luni. In linii mari, e vorba de interesul unor investitori de talie internationala fata de orice piata emergenta, deci si fata de piata noastra la momentul accederii in acest club elitist. Acest upgrade ar putea fi comparat cu cel al unui magazin din centrul unui oras de provincie care s-ar regasi brusc intr-unul dintre mall-urile bucurestene. Evident afacerile ar inflori!

Cu siguranta aceasta includere pe o lista (a asteptarii) nu inseamna in sine mare lucru. Reprezinta sansa de a demonstra ca ne dorim sa facem acest pas. Ca atare nu putem vorbi decat despre o asteptare activa, un ragaz, mai mare sau mai mic, in care sa se faca eforturile necesare pentru a realiza acest obiectiv. FTSE Russell face remarca, evidenta pentru orice investitor de pe piata locala, ca problema mare (singura care ne desparte cu adevarat de statul de piata emergenta) este cea a lichiditatii. E nevoie de volume de tranzactionare ale pietei mai mari si de mai multe companii care sa realizeze zilnic volume semnificative.

Usor de zis, greu de facut! Probabil din nou presiunea va fi pusa pe companiile de stat, mai la indemana pentru a fi listate. Fie ca vorbim de Hidroelectrica, Posta Romana sau Aeroporturi Bucuresti, acum ii va fi  mai greu statului sa amane aceste proceduri de listare. Un al doilea vector care va lucra pentru rezolvarea acestui neajuns se pare ca va fi (este) Fondul Proprietatea. Prin vanzarile masive de actiuni din portofoliu, cu siguranta, va realiza o lichiditate mai mare pentru aceste companii. Am avut exemplu Romgaz, se pare ca vom asista la urmatorul: OMV Petrom.

Insa, adevarata miza a acestui anunt tine de o alta abordare. Asemenea unui punct de inflexiune pe un grafic, acest final de septembrie, poate reprezenta acea intoarcere de trend pe care cu totii o asteptam de mult. Vobesc aici de inversarea unui trend negativ la nivelul perceptiei (si nu doar) pe care bursa romaneasca l-a traversat in ultima perioada. Zbaterea ei pentru a-si depasi conditia parea tot mai mult (sau pentru tot mai multi) sortita esecului. Acum primeste un impuls, poate nesperat, care ar putea oferi energii suplimentare celor care isi asuma aceasta schimbare.

Din acest moment discutia despre piata de capital romaneasca devine mai serioasa. Raportul risc asumat - randament asteptat se imbunatateste in mod evident. Acest lucru face ca bursa sa devina accesibila (intr-un mod real) si pentru alt tip de clienti. Nu doar pentru cei cu apetit de risc mediu sau ridicat dar si pentru cei mai conservatori. Acesta este de fapt marele castig al zilei de 29 septembrie! 

Chiar daca poate mai tarziu decat ne-am fi asteptat plusul de recunoastere internationala pe care il primeste bursa romaneasca poate fi acel punct fix in jurul caruia sa construim o structura upgradata. Upgradata pentru servicii finanicare mai bune si mai multe pentru publicul intern in primul rand dar, evident, si pentru acei investitori institutionali care vor dori sa descopere o noua piata cu potential investitional.


Autor: Alin Brendea
inchide