Editoriale

Informatii piata

In drum spre guvernare

Saptamana aceasta a fost din punct de vedere local dominata de numirea noului prim ministru si numele persoanelor ce vor face parte din guvern. Cele mai mari efecte cauzate de recentele modificari ale executivului au fost resimtite de moneda nationala care si-a continuat deprecierea, depasind pragul psihologic de 4.40 lei. Lista posibililor ministri nu a facut decat sa agite si mai mult apele, multe dintre persoanele nominalizate fiind privite cu scepticism vis-à-vis de capacitatile necesare unor astfel de functii. Un usor gand linistitor vine din partea nominalizarii pentru postul de ministru de finante, in persoana domnului Florin Georgescu, un finantist cu o mare experienta in spate.

Daca e sa ne uitam la bursa noastra, am putut observa ca a reactionat, doar la momentul anuntului caderii guvernului condus de domnul Razvan Ungureanu. Dupa acest episod, a revenit la ritmul impus de investitorii pasionati de randamentele dividendelor. Astfel, s-a putut observa o usoara presiune la cumparare pe actiunile aflate sub incidenta acestor bonificatii. Cu toate acestea, pe ansamblu, aprecierile nu au fost sustinute si de durata, fiind la fel de repede inlocuite de usoare corectii sau evolutii laterale. Volumele tranzactionate nu s-au situat nici ele la marimi incurajatoare, astfel ca uneori sedintele erau dominate de perioade de amorteala. Aceasta stare s-a mentinut, cu toate ca pietele externe au inregistrat oscilatii destul de ample.

Pe de alta parte trebuie vazut, daca noul guvern va continua progamul de oferte publice, pe lista ramanand oferta secundara la Transgaz, dar si listarea Romgaz, Nuclearelectrica, Hidroelectrica si Tarom. O amanare sau chiar o inghetare a acestui proces, ar fi un semnal negativ pentru piata de capital. Odata cu aceste vanzari se spera intr-un impuls, atat de necesar de altfel in conditiile actuale, in care listarile nu au mai fost prezente de multa vreme, simtindu-se o plafonare in ceea ce priveste posibilitatile de crestere a numarului de emitenti.

Se pare ca noul guvern are multe lucruri de pus la punct, nefiind cu nimic mai prejos de sarcinile pe care le-au avut si anterioarele executive. Problema majora cu care s-au confruntat toate, a tinut de mentinerea unui echilibru intre interesul politic si interesul public si din pacate pana acum balanta a fost de multe ori inclinata in favoarea factorului politic. Avand in vedere si contextul alegerilor locale si parlamentare de anul acesta, putem spune ca situatia se complica suficient de mult cat sa trimita interesul pietei de capital undeva la periferie, dupa cum s-a mai intamplat in astfel de imprejurari.

Adrian Barbulescu
Director Adj. Operatiuni
3 mai 2012


Autor: Adrian Barbulescu
inchide