Editoriale

Informatii piata

Incepem sa ne pregatim de 2024 bursier

In scurt timp marii emitenti listati la BVB vor finaliza raportarea rezultatelor financiare pe primele trei trimestre din acest an – cativa deja ne-au satisfacut curiozitatea. Vor furniza aceste anunturi o confirmare (financiara) a trendului ascendent al pietei locale din ultimul an sau vom constata ca bursa romaneasca a luat-o inaintea economiei, iar viteza ei va reclama corectii? Sau din contra vom asista la raportari care vor realimenta cu combustibil bursier motorul BVB?

 

Aceste intrebari fac deliciul publicarii rapoartelor financiare pentru investitori in fiecare trimestru. Profilul de risc al fiecarui investitor il va conduce pe fiecare spre a lua decizii inaintea acestor anunturi (riscant) sau il va retine de la actiune preferand confortul confirmarilor generate de datele financiare (conservator).


In ultimul an cresterea bursei locale, masurata prin indicele care poate fi considerat, in opinia mea, ca cel mai apropiat de evolutia generala a emitentilor listati (ma refer BET-XT-TR) a fost de 32%. Fata de inceputul anului de 30%. Un randament cu siguranta peste ceea ce ne asteptam la inceputul anului.


Chiar daca evolutia unui indice este o masura sintetica a pietei, ea este un bun indicator. In realitate mare parte dintre investitori au randamente anuale mai mici, intrucat au costuri de tranzactionare si tin o parte din capital sub forma de lichiditati. Insa un salt de 30% pe indici, cu siguranta, s-a transmis in randamente real pozitive semnificative pentru aproape toti cei ce detin portofolii de actiuni la BVB. Si aceasta nu e putin lucru in climatul economic din prezent!


Indicele BET-XT, in ultimii cinci ani, a crescut cu circa 110%, iar in ultimii sapte cu 225%, asa cum se vede si in graficul de mai jos:

 
Trendul este evident, iar cine l-a urmat a avut de castigat! E cazul sa ne oprim acum sau anul viitor va aduce noi maxime? Nu cunoastem astfel de raspunsuri insa ne putem baza pe cele cateva argumente care cred ca vor functiona in anul urmator la BVB, pe unele dintre ele testandu-le si in acest an.

Raportarile din trimestrul trei sunt prima borna prin care suntem ghidati asupra evolutiilor din prima parte a anului urmator. Pe baza profiturilor de pana cum si a politicilor de dividend (care devin tot mai predictibile si pe piata locala) ale emitentilor vom putea face primele predictii privind dividendele ce vor fi distribuite din profitul acestui an. Asteptarea mea este sa avem din nou, in suficiente cazuri,  randamente peste dobanzile bancare, chiar daca acestea, acum, se afla in zona de maxime ale ultimilor ani.

Inainte de noi salturi ale cotatiilor probabil piata va avea nevoie de o perioada de stabilizare. Exista profituri de marcat, exista o incertitudine mai mare nu doar in  economie (zbaterile guvernantilor intre promisiuni si echilibru bugetar, de exemplu) dar si in zona politica, din momentul in care ne apropiem de perioada electorala (record de runde electorale in urmatorul an).

Chiar daca suntem departe de  certitudini, consider ca vectorii pozitivi ai pietei bursiere vor fi mai puternici in urmatorul an si vor mentine trendul graficului de mai sus crescator. Sunt trei zone care au sanse sa alimenteze cu energii pozitive piata bursiera.

Cea mai importanta va fi cea legata de conditiile monetare din economie. "Dezinflatie” incepe sa fie un cuvant tot mai folosit, iar excesul de lichiditate din sistemul bancar va aparea in curand. In aceste conditii dobanzile bancare isi vor fi atins maximele si asta va oferi argumente investitorilor sa aprecieze si mai puternic cresterile bursiere sau dividendele distribuite la BVB. Chiar si daca acestea vor fi ceva mai anemice decat in acest an.

Pe de alta parte, dupa o lunga perioada de constructie dar si de amanari, piata bursiera locala este pregatita pentru un important salt calitativ. Foarte probabil anul urmator il va realiza. Vom vedea o oferta de instrumente financiare si o lichiditate bursiera imbunatatite odata cu aparitia noii institutii a Contrapartii Centrale. Pe partea de cerere, promovarea spre zona pietelor emergente in cea mai importanta clasificare din domeniu – MSCI, va avea un impact major asupra evaluarilor bursiere pe piata locala, din moment ce un flux de capital nou va fi indreptat spre piata romaneasca la momentul castigarii noului statut.

Nu in ultimul rand structura bursei locale, dominata de sectoarele energetic, utilitati si bancar, va ramane un avantaj. Tot intr-un avantaj, paradoxal oarecum, se pare ca se va transforma proximitatea fata de zona de conflict din Ucraina. Mai multa securitate, mai multe investitii si sanse crescute de a participa semnificativ la efortul de reconstructie postconflict se vor transforma in stimulente pentru economia locala, deci implicit si pentru piata bursiera.

Evolutia bursei din anul viitor incepe sa isi cladeasca baza in aceste zile. Nu cred ca a venit momentul sa evitam prezenta in piata. Nu stim ce cifre va aduce viitorul apropiat, dar cred ca anul curent ne-a convins, o data in plus, ca e bine sa fi investitor bursier.

Autor: Alin Brendea
inchide