Editoriale

Informatii piata

Incontro piata bursiera?
Mult asteptata decizie privind promovarea pietei locale la statutul de piata emergenta a venit cu un raspuns pozitiv. Momentul de efuziune a tinut putin. Cresterea asteptata, de catre cei optimisti, a pietei s-a transformat in stagnare.
 
Acum putem spune ca mare parte din aprecierea bursei din al treilea trimestru a prefatat acest anunt.  Intervalul de lichiditate relevant pentru calculele FTSE Russell a fost 1 iulie 2018 – 30 iunie 2019. Dupa cum putem vedea in graficul de mai jos, avantul accentuat al BET-TR in ultimul trimestru, de exemplu fata de DAX cu peste 10%, este dovada clara a asteptarilor optimiste din piata, confirmate de anuntul FTSE Russell.
 
Sursa:investing.com

Pe de alta parte, tocmai traversam o criza politica interna. Avem un guvern demis, asteptam sa vedem solutia pe care clasa politica o va gasi pentru a guverna in continuare Romania. Un astfel de eveniment inseamna, in viziunea clasica, incertitudine privind politicile economice viitoare. Pe burs,e incertitudinea de acest tip se traduce in volatilitate crescuta si in scaderi ale cotatiilor, in conditiile in care apetitul de risc scade. Asa cum ne-a obisnuit, piata locala a devenit imuna la stimuli politici, in ultima perioada. Din nou bursa pare ca nu a sesizat caderea Guvernului. 
 
In fapt, toate pietele financiare si investitorii de calibru prezenti pe acestea au avut aceasi atitudine. Riscul asociat Romaniei este sintetic reliefat de evolutia cotatilor bondurilor romanesti pe 10 ani. Dupa cum vedem din graficul de mai jos, riscul asociat Romaniei a revenit la minimele ultimului an...
 
Sursa: Tranding Economics
 
Stagnarea pietei locale beneficiaza si de aportul evolutiilor externe unde cei trei vectori de volatilitate, prezenti pe piete in ultima perioada, par sa se „cuminteasca”. Dupa incercarea de corectie, determinata de datele privind sectorul industrial care au venit intr-o nota dezamagitoare pe intreg mapamondul (in special in zona euro), inregistram stiri pozitive care contrabalanseaza minitrendul negativ, readucand pietele internationale spre zona de maxim a anului.
 
Negocierile comericale americano-chineze par ca revin intr-o zona mai optimista, se spera ca mai poate fi realizat un BREXIT organizat, iar bancile centrale lasa de inteles ca redevin puternic suportive pentru economie prin scaderi de dobanzi sau achizitii de active financiare. Din nou, volatilitatea a fost stinsa asa cum pompierii sting un incendiu incipient..
 
Ca atare, putem spune ca piata locala a ajuns la un moment de stabilizare. Motoarele cresterii au scazut puternic turatia, cel putin pe termen scurt, insa nu avem nici pericole majore clar conturate in acest moment. Este probabil sa urmeze un proces de consolidare a pietei, necesar inainte de a ataca paliere mai inalte. Aceasta consolidare poate fi facuta la nivelul actual sau la unul mai scazut, cheia fiind, de aceasta data, evolutia pietelor internationale. 

Dupa cum vedem in graficul de mai jos, piata locala este de doi ani pe modul raliu. Cresterea este impresionanta (circa 50%) si ea nu a putut fi intrerupta nici de incidentul cu nume comercial „Ordonanta 114”.
 
  
Sursa: ArenaXT

Pentru cei cu un profil de risc scazut sau mediu poate fi un moment bun de a marca cresterile ultimei perioade si de a astepta relaxati publicarea rezultatelor aferente trimestrul 3, dar si deznodamantul evolutiilor interantionale (BREXIT, negocieri comerciale, politica FED, etc). 
 
Trendul multianual de crestere al pietei locale este intact atat din punct de vedere tehnic cat si fundamental, insa putina preventie s-ar putea dovedi potrivita pe termen scurt.

Autor: Alin Brendea
inchide