In 2020 bursei romanesti i-a fost promisa accederea in grupul pietelor bursiere emergente. Practic, ne vom face prezenta in lumea buna a pietelor bursiere, fapt care este creditat, de catre marea majoritate, ca un pas decisiv pentru ca piata locala sa devina interesanta, sa fie analizata si tranzactionta de catre marii investitori institutionali globali.
Insa cum pare, in acest moment, piata romaneasca privita din perspectiva unui investitor global? Ce caracteristici o diferenteaza? In acest sens putem sa analizam dimensiunea ei prin prisma capitalizarii bursiere a tuturor companilor listate, care au piata locala ca piata principala (in acest scenariu excludem actiunile Erste Bank din capitalizarea pietei locale). Intr-un astfel de top mondial, piata locala pare minuscula.
Dupa cum putem observa din tabelul alaturat, ponderea Romaniei este de doar 0.03% din capitalizarea globala a pietelor bursiere.
Exista doisprezece locuri de tranzactionare unde valoarea de piata a companilor listate depaste nivelul de 1.000 mld. euro. Clasamentul este dominat copios de piata din SUA care detine aproape jumatate din capitalizarea bursiera globala.
Pe primele zece pozitii mai regasim patru piete europene si trei asiatice. Canada si Australia fac parte, intuitiv, dintr-un astfel de top.
La nivel european piata romaneasca desi foarte mica, depaseste piete din tari cum ar fi Ungaria, Bulgaria, Serbia sau Ucraina. Totusi burse mai dezvoltate cum este cea din Polonia sau Austria se afla la o distanta semnificativa fata de piata locala.
Acest tabel ne convinge ca suntem o mica insula in oceanul investitional global si, ca atare, ne putem astepta ca trendurilor globale sa ne afectueze si in viitor intr-un mod, implacabil, semnificativ.
Interesanta poate fi si comparatia structurii sectoarele economice reprezentate la cota bursei romanesti cu structura globala a sectoarelor economice reprezentate pe pietele bursiere globale.
Dupa cum putem observa din tabelul alaturat, la nivel global distributia sectoarelor economice este mult mai uniforma. Doar sectorul de ingrijire medicala are o pondere de peste 10% din capitalizarea totala a pietelor bursiere.
In schimb, piata romaneasca este dominata de patru sectoare: energie, bancar, servicii financiare si utilitati care reprezinta aproape 90% din capitalizarea bursiera.
Exista sectoare economice care nu au reprezentare pe piata bursiera locala, fapt specific pietelor mai mici. Capitalizarea companiilor romanesti din diversele sectoare economice reprezinta, absolut provizibil, o pondere foarte mica in capitalizarea globala a respectivelor domenii economice.
Desi mica, piata locala poate fi un loc interesant chiar si pentru investitorii de mare calibru. Noile listari ar putea creste dimensiunea pietei locale prin prisma capitalizarii bursiere, dar si sa imbunatateasca structura acesteia. De exemplu, avem sectoare economice cu ponderi semnificative in PIB, dar aproape inexistente pe piata bursiera locala, industria IT fiind un bun exemplu in acest sens. Performanta indicilor bursieri, din ultimul an, si politica de dividend foarte bine conturata sunt, pe moment, atuurile cu care piata locala se prezinta in complexa lume a investitiilor bursiere globale.
Autor: Alin Brendea