Editoriale

Informatii piata

Intr-un an bursier atipic, vara poate fi un sezon bun de investit in actiuni
Anul acesta a debutat atipic. Ianuarie, o luna consacrata pentru cresterile cotatiilor bursiere, a fost cea mai proasta luna din acest an. La finalul lunii ianuarie, patru indici afisau scaderi de peste 10%. "Vina” acestei evolutii slabe o poarta contextul international, mai precis, teama de recesiune in China. In cateva saptamani, efervescenta stirilor ce aveau ca subiect economia Chinei a scazut in intensitate. Insa, cotatiile nu si-au revenit la valorile de la inceputul anului. 

Brexitul – desi parea putin probabil sa vedem un vot anti UE, rezultatul referendumului din 23 iunie din Marea Britanie a venit ca un fulger pe pietele financiare. Judecand dupa reactia imediata de pe burse, putem afirma ca rezultul votului nu era inclus in pret. Am vazut indicele DAX cu o scadere de peste 1.000 de puncte, adica aproape 10%, fiind o scadere mai mare chiar decat cea inregistrata in ziua de dupa anuntul falimentului Lehman Brothers. Deci nu putem spune ca existau asteptari in privinta acestui rezultat. Cu toate acestea, piata noastra a reactionat nesperat de bine. In doar o saptamana, cotatiile au crescut si o parte din indicii bursieri depasisera valorile de dinaintea votului din Marea Britanie. Din nou, putem spune ca avem ceva atipic prin prisma faptului ca piata noastra nu a mai exagerat ca in alte dati situatia internationala. Nu doar noi am reactionat pozitiv la o luna dupa Brexit. Indicele Dow Jones, a atins noi maxime istorice la doar trei saptamani dupa ce cetatenii din Marea Britanie au hotarat sa iasa din UE.  
 
Titlurile pompoase cu anunturi cataclismice despre ce se va intampla cu economia Europei dupa iesirea UK din Uniune au fost inlocuite cu unele ce reluau o probleme veche, cunoscuta si deja inclusa in asteptarile si temerile investitorilor. E vorba de bancile italiene. Problemele de la Monte dei Paschi di Siena nu au fost descoperite luna trecuta, insa din dorinta de senzational, sistemul bancar din Italia a trecut in prim-plan dupa ce stirile cu "Brexit” nu mai miscau cititorii. In tot acest timp, pe Bursa de Valori Bucuresti putem spune ca nu s-a simtit nimic (lichiditatea slaba e o caracteristica ce are deja traditie asa ca nu as pune-o ca o consecinta  a titlurilor din presa internationala).
 
Vara lui 2016 – evolutia bursei in sezonul estival este in general slaba. Daca ne uitam la volume, anul acesta se incadreaza bine in tabloul ultimilor ani. In ceea ce priveste evolutia preturilor actiunilor, daca inceputul de an este privit cu optimism si asteptari de crestere, sezonul estival a fost de-a lungul anilor o perioada de amortire sau chiar de scadere. Vara aceasta a debutat insa bine. Pana acum, avem cresteri in randul indicilor buriseri care depasesc 10% (in perioada 1 iunie – 5 august) in cazul indicelui BET Total Return, indice care tine cont si de dividendele acordate de companii. 
 
Daca anul acesta a inceput atipic, de ce nu ar continua tot asa? Astfel, acest sezon estival ar putea sa schimbe eticheta pusa in ultimii ani si am putea incheia vara cu toti indicii pe plus la nivelul anului 2016, recuperand pierderile suferite in ianuarie. In privinta lichiditatii, sansele cred ca sunt mai mici sa vedem oscilatii pozitivie semnificative. Ca atare, titlurile dezechilibrate din punct de vedere al evaluarii fundamentale ar putea atrage bani din piata monetara unde randamentele sunt tot mai mici. 


Autor: Simion Tihon
inchide