Piata bursiera romaneasca sufera de anemie. Nu are forta de a valorifica atuuri ale unui trend de crestere oferite de evolutiile pozitive de pe pietele straine, iar pe de alta parte nu prezinta nici un apetit pentru scadere atunci cand avem corectii pe pietele pe care pana nu de mult le priveam ca piete dominante fata de care ne corelam cu cea mai mare viteza. Care sunt cauzele acestei boli? Ce stimulente lipsesc pentru a redeveni o piata solida, dinamica si atractiva pentru investitori?
Bursa este barometrul economiei. Este o afirmatie care in contextul actual tinde sa devina caduca. Oare poate sa fie reprezentativa o piata a carei rulaje sunt la limite de avarie, la nivelul a doar cateva milioane de euro pe zi? Totusi eu cred ca da. Iar acalmia din piata nu reflecta altceva decat pesimismul gros in care evolueaza societatea si implicit economia romaneasca. Lipsa de prezenta pe piata de capital reflecta lipsa de viziune din economia reala. Frica fata de risc inhiba cumpararea iar sentimentul lipsei de oportunitati inhiba vanzare (daca vand ceva ieftin ce fac cu sumele disponibilizate?). Cred ca aceasta atitudine a investitorilor este pana la urma naturala iar in spatele ei se ascund, paradoxal, factori pozitivi.
In ultimele patru luni economia romaneasca a primit lovituri dure, de la cresterea fiscalitatii la reducerea agresiva a cererii interne. Au fost masuri mai putin inspirate fortate de un context in care am ajuns dupa circa doi ani de amanari a unor masuri de politica economica impuse de realitatea globala. Sunt insa masuri care au un singur merit: definitiveaza ajustarea economica a Romaniei la noua paradigma din economia globala. Daca sectorul privat a beneficiat de existenta unui mecanism de control actionariat-conducere executiva care a reactionat rapid la noile conditii de piata restructurand rapid prin asumare de pierderi si reconstruire a planurilor de afaceri, sectorul de stat nu a benefiat de un astfel de sprijin. Actionarii sai - cetatenii romani - nu doar ca nu doreau o astfel de restructurare ci o mare parte a lor chiar gaseau in continuarea functionarii aceluiasi model de stat solutia economica personala.
Fortati de imprejurari reajustarea economica s-a generalizat. Veniturile au scazut, asteptarile au scazut. Ce peisaj vom vedea cand ceata actuala (a se citi incertitudine) se va ridica? Cu siguranta va fi un mediu economic mai productiv. Cheltuirea resurselor va produce o calitate mai buna in economie, in timp ce realismul actorilor economici va spori. Se va cauta si se va cere mult mai mult transparenta, eficienta economica si predictibilitate.
Este un mediu mult mai proprice dezvoltarii unei burse solide, aparitiei unor afaceri de anvergura finantate transparent si mai ales responsabilizate in fata actionarilor sai. Ca atare cred ca piata trece, la fel ca si economia, printr-o stare de covalescenta din care va iesi intarita. Este mai mult decat probabil ca in urmatorul an raportul stiri pozitive/stiri negative despre economia Romanie sa devina supraunitar.
Concluzionand, pentru a raspunde intrebari din titlul, Bursa a fost si cu siguranta va mai fi o oportunitate. Companiile listate care s-au adaptat noilor conditii economice si care performeaza si in actuala conjuctura vor oferii cu siguranta satisfactie odata ce situatia se va normaliza. Mai mult ele vor valorifica superior potentialul reluarii cresterii economice. Este o greseala sa crezi si sa actionezi altfel. In definitiv oportunitatea este rezervata celor putini, celor care au viziunea necesara si curajul de a o pune in practica.
Alin Brendea
Dir. Operatiuni Prime Transaction
8 octombrie 2010
Autor: Alin Brendea