Editoriale

Informatii piata

Investeste rata de la banca


Ideea poate parea hazardata, insa vrem doar sa aratam cum apar diferentele de avutie dintre indivizi. Mai bine spus cum diferitele profile de risc pot determina diferente semnificative de avutie pe termen lung.

Pentru exemplificare luam exemplu a doua persoane care detin 20.000 de euro si care pot economisii 350 de euro lunar timp de 30 de ani. Fiecare isi pune problema in ce ar putea sa investeasca si fiecare va decide in conformitate cu propriul sau profil de risc.

Primul alege sa investeasca intr-un imobil – genul de investitie preferata in Romania. Isi foloseste suma de bani ca avans si ia un credit de 70.000 euro pentru care plateste circa 350 euro rata lunara (cifrele sunt luate din ofertele actuale ale bancilor comerciale) timp de 30 de ani. Este atras de materialitatea investitiei si de sentimentul de siguranta pe care il genereaza o investitie imobiliara.

Cel de al doilea investeste timp de 30 de ani cate 350 de euro lunar plus suma initiala intr-un cont de investitii. Doreste sa isi asume riscuri mai mari, vrea sa posede o lichiditate mai mare a investitiei, insa aloca mai mult timp pentru a se informa si a intelege mecanismle pietei bursiere.

Primul investitor are un profil de risc mai conservator. Probabil va inchiria acel imobil cu 450 de euro. Acest surplus va fi economisit la banca cu o dobanda de 2% pe an. Dupa 30 de ani va detine un imobil vechi (cu o uzura considerabila) si un depozit bancar de circa 220.000 euro.

Cel de al doilea investitor cu un profil de risc mai agresiv alege calea investitiei pe bursa in actiuni. Daca va obtine un randament mediu anual de 7% - un randament accesibil pentru o investitie bursiera – va avea la finalul celor 30 de ani un cont de investitii in valoare de 561.000 euro. De ce am ales 7%? Pentru ca acesta este randamentul mediu generat pe piata americana de catre indicele S&P 500 – cel mai reprezentativ – intr-o perioada lunga de timp mai exact intre 1928 si 2014, adica dinaintea marii crize din periaoda 1929 si pana in prezent.

Comparand 561.000 de euro cu 220.000 plus un apartament, pe care s-a platit 90.000 euro in urma cu 30 de ani, probabil vom alege prima varianta. Cele doua variante de investitii ne indica importanta asumarii unui risc bine calculat si modul in care timpul lucreaza pentru cei care isi asuma riscuri.

Evident calculele de mai sus sunt strict ipotetice, insa ele pleaca de la conditiile actuale de pe pietele investitionale din Romania.


Alin Brendea
Dir. General Adj. Prime Transaction
18 martie 2016


Autor: Alin Brendea
inchide