Editoriale

Informatii piata

Investitii post dividend


Vedeta incontenstabila a saptamanii trecute, din punctul de vedere al volumului si volatilitatii, a fost SIF Transilvania. Astfel, odata cu reluarea tranzactionarii, dupa Sarbatorile recent incheiate, au devenit scadente datele cum-dividend pentru cateva dintre blue-chip-uri. Dupa intrarea in data ex-dividend, SIF3 a suferit o corectie semnificativa in linie cu marimea dividendului votat, inregistrand o depreciere de peste 24% cu un volum si el de peste 1% din capital.

Cu toate ca exista riscul sa se corecteze mai mult, asa cum a fost cazul altor SIF-uri, acesta din urma a rezistat iar in sedintele ulterioare a confirmat existenta unui interes ridicat in acumularea de pachete importante.

Toata aceasta evolutie nu a fost specifica doar pentru SIF Transilvania, observandu-se aceasta miscare si pe celelalte societati financiare. Este destul de probabil ca aceste aprecieri sa fi fost ajutate si de climatul extern, in mare masura favorabil, unde s-a putut observa usor ca pietele mature se incapataneaza sa stea in preajma maximelor istorice recent atinse.

De remarcat a fost si Fondul Proprietatea care a performat foarte bine la capitolul volum de tranzactionare, insa o parte semnificativa a acestuia a provenit din piata Deal.

O data cu saptamana incheiata, ies de sub influenta datelor de inregistrare marea majoritate a actiunilor, ceea ce va produce o degrevare a pietei de distorsiunile aferente datelor ex-dividend. In aceasta situatie putem sa ne formulam o idee mai pertinenta asupra posibilelor evolutii ce ar putea sa intervina.

Pe ansablu, intreaga piata principala s-a “confruntat” cu aprecieri, insa volumele nu au fost dintre cele mai bune, remarcandu-se foarte putine actiuni la acest capitol, asa cum aminteam mai sus.

Facand un pas in spate, pentru a vedea imaginea de ansamblu se poate contura o strategie cu doua posibile directii. Pentru cei interesati si stimulati de spiritul speculativ, astfel de momente pot reprezenta oportunitati de luat in seama cu fixarea unor tinte de profit si pierdere, destul de clare si cat mai obiective, eliminand pe cat posibil optimismul exagerat sau negativismul.

Cealalalta directie ar fi formata de cei care au pastrat actiunile pentru dividend sau au vandut inainte de data de inregistrare. Pentru acestia orizontul de timp trebuie extins si odata cu acesta, analizat pertinent orice aspect, pentru a identifica perioada optima reintrarii pe actiuni sau acumularii unde este cazul.

Este evident in acest moment ca evolutiile ex-dividend nu au fost chiar similare celor din anii precedenti, poate si prin prisma recent incheiatei oferte secundare la Tranzgaz, cumulat cu asteptarile pentru oferta publica initiala de la Nuclearelectrica, cumulat cu un climat al pietelor externe mult mai favorabil restrangerii politicilor de austeritate practicate in Europa.

Adrian Barbulescu
Broker
13 mai 2013


Autor: Adrian Barbulescu
inchide