Editoriale

Informatii piata

Jumatate de an de la OUG 114: un adevarat roller coaster pe Bursa
Saptamana aceasta s-au implinit sase luni de la faimoasa OUG 114. Alegerile, modificarea ponderii titlurilor romanesti in indicele MSCI Frontier Markets ca urmare a trecerii Argentinei intr-o liga superioara si dividendele cu randament ridicat au fost ingredientele necesare pentru o luna memorabila pe piata de capital romaneasca. 

Cresterile din ultima luna au dus indicele BET peste nivelul la care se afla inaintea faimoasei ordonante. Iar daca ne uitam la BET-TR, indicele BET care include si dividendele, lucrurile arata mult mai bine. Fata de nivelul din 18 decembrie 2018, cresterea indicelui BET-TR este de peste 13%, in conditiile in care la mijlocul lunii ianuarie inregistra o scadere de aproape 17%. 

Un adevarat roller coaster: Intre minimul atins pe 15 ianuarie  si cotatia din prezent, indicele BET-TR a urcat cu aproape 40%. Si asta dupa ce in prima saptamana din ianuarie au fost semnale false de revenire. Stresul din acele momente era la cote maxime: cea mai lichida companie de pe piata inregistrase o corectie de peste 30% in mai putin de o luna. In acel moment vorbeam si despre oportunitatea momentului, insa pe masura ce scaderile accelerau, deveneam din ce in ce mai precauti, iar gandurile se indreptau mai mult spre limitarea pierderilor. Sigur, in momentul acesta e evident ce ar fi trebuit facut, exact ca viteazul dupa razboi. Tentativa de crestere de la inceputul lui ianuarie, urmata apoi de o noua sesiune de scadere generata de declaratiile din mediul politic au dus la o crestere a aversiunii la risc. Cu alte cuvinte, desi preturile erau foarte mici era dificil de asumat faptul ca este intr-adevar un moment de mare oportunitate. Acum este lesne de inteles ca cei care au riscat in acel context stresant au fost rasplatiti pe masura. Totusi, acest roller coaster a facut un mare deserviciu pietei: limitarea pierderilor prin reducerea expunerii la finalul anului 2018, urmata apoi de o intrare pe actiuni la inceputul lui ianuarie, iar mai spre sfarsitul lunii ordine de stop loss, au fost mixul perfect pentru o subperformanta in comparatie cu indicii relevanti.

Miscarile ample ale pietei au fost, pe termen scurt, un catalizator de lichiditate. Apoi, am avut cateva luni in care piata a fost complet amortita. Lichiditatea de peste 5 milioane de euro/zi incepuse sa devina o raritate. Asadar, chiar daca piata este acum peste nivelul la care se afla inainte de OUG 114 si a creat oportunitati de castig impresionante, ramanem cu un gust amar: oportunitatile si cresterea ulterioara nu au reusit sa suplineasca raul facut de aceasta ordonanta: cred ca sunt mai multi cei care au renuntat in a avea o expunere pe piata decat cei care au gasit in acele momente o oportunitate de a-si plasa capitalurile. In concluzie, piata de capital beneficiaza acum de un moment de euforie, insa volatilitatea din prima jumatate a acestui an a avut efecte mai degraba negative pentru piata de capital. Totusi, daca piata continua se beneficieze de tonusul pozitiv din ultima perioada, sunt sanse bune ca spaima de la finalul anului trecut si inceputul acestui an sa nu mai produca efecte. Si astfel, s-ar confirma teoria ca piata de capital atrage bani mai degraba dupa o crestere a preturilor si nu in momentele in care preturile beneficiaza de discounturi importante.


Autor: Simion Tihon
inchide