Editoriale

Informatii piata

Jumatatea anului - o borna luminoasa pentru piata bursiera romaneasca

Cu o crestere de circa 17%, indicele BET-XT inregistreaza cea mai buna performanta, in primul semestru al anului, din ultimii 10 ani. Cu alte cuvinte  bursa locala a produs cel mai bun randament semestrial (pentru primul semestru din an) din ultima decada. Evident, aceasta performanta a fost potentata si de subperformarea anului precedent in conditiile, deja cunoscute, ale "bruiajului” politic la care bursa locala a fost expusa.

 

Daca consideram si dividendele distribuite avem o crestere suplimentara de 10% ceea ce consfinteste o apreciere de 27% fata de inceputul anului. Sigur, intr-o perioada de mare volatilitate a pietei (la finalul lui Ianuarie marcam scaderi semnificative de exemplu) este foarte greu sa ai o performanta asemanatoare indicelui bursier, insa cresteri de 10 -15% (luand in calcul costul protejarii impotriva riscurilor exacerbate) au fost la indemana investitorilor.


Performanta bursei locale poate si trebuie citita prin prisma celorlalte alternative investitionale. Un depozit in lei iti aducea o crestere de circa 1% in moneda nationala si de circa 0.25% in euro (in ambele cazuri luand in considerare oferta bancilor generoase). Daca ai fi cumparat titluri de trezorerie castigul semestrial se situa in jurul valorii de 1.75%.


Mai sunt cei care " economisesc” cumparand valuta. In cazul lor aprecierea euro (daca il luam ca si reper) produce o crestere de circa 1.5% (teoretic, fara a tine cont de spreadurile inevitabile din piata valutara). Piata imobiliara nu a reusit nici ea sa aduca cresteri, cuvantul de ordine fiind stagnarea, pe anumite segmente inregistrand chiar mici scaderi.


Daca privim spre ultimele cifre ale inflatiei anuale care ne indica o scadere a puterii de cumparare de 4% la nivel anual, observam ca in acest an singura varianta investitionala locala castigatoare (in termeni reali) a fost piata bursiera.


Vorbim despre o piata subevaluata fundamental, cu randamente ridicate ale dividendelor si cu o volatilitate ridicata. O piata supusa unui stres legislativ disproportionat raportat la gradul ei dezvoltare (directiva MIFID II). O piata pe care statul roman o ocoleste cu obstinenta atunci cand vrea sa se imprumute direct de la publicul de retail (preferand Posta Romana, de exemplu. Dar care iata, putem spune acum, a performat in acest an. Este o surpriza acest lucru?


Evident ca nu. Vorbim despre ultimele active cu adevarat ieftine din economia romaneasca. Societati de top tranzactionate cu discounturi mari fata de valoarea de lichidare sau fata de evaluarile unor companii asemnatoare dar nelistate. Pe de alta parte cresterea economica este cel mai bine receptata de catre investitori prin intermediul pietei bursiere, oriunde in lumea dezvoltata - se pare ca si in Romania mai nou.


Povestea pietei bursiere locale in acest an ar putea fi un nou prilej de analiza pentru cei care nu detin conturi de investitii, pentru firmele care inca nu s-au listat sau nu s-au imprumutat prin oferte de obligatiuni listate sau pentru statul roman atunci cand cauta sa se imprumute direct de la detinatorii de capital. In lumea in care traim, tehnologia si globalizarea elimina intermediarii sau, cel putin le diminueaza rolul si implicit costul. Pentru cei care au capital si doresc sa il investeasca sau pentru cei care cauta capital este, iata, benefic sa vina direct in piata unde acesta se tranzactioneaza.


Autor: Alin Brendea
inchide