Ultima luna de vara a generat o volatilitate in crestere pe piata bursiera. In conditiile unor noutati mai degraba negative din zona raportarilor financiare semestriale si a unor evenimente punctuale cu impact asupra pretului de tranzactionare al unor companii, finalul lui august a readus scaderile pe piata bursiera.
Tot mai clar, trendul bursier multilunar crescator are nevoie de o perioada de consolidare pentru a „ataca” niveluri mai inalte.
La nivel saptamanal, am inregistrat o scadere moderata, dar care a facut ca luna august sa marcheze, dupa o lunga perioada de timp o performanta negativa. Dupa 16 luni consecutive de crestere nu este deloc surprinzator sa vedem si o luna de scadere. In definitiv, tine de evolutia normala a pietei bursiere, lipsa unor corectii ale trendului de crestere putand produce un potential prea mare de scadere la un moment dat, asa cum am experimentat in prima saptamana a lunii trecute.
Lichiditatea a revenit la cote foarte scazute, existand putine tranzactii si o valoare totala care cu greu a depasit valoarea de 120 mil lei. Este un nivel minimal determinat, probabil, de doi factori mai importanti. Primul tine de contextul informational specific acestei perioade. Multitudinea de informatii financiare furnizate, meteahna veche pe piata locala, intr-o maniera dezechilibrata, neatomizata, cu o inflatie de anunturi spre finalul perioadei de raportari, necesita o perioada mai lunga de analiza si genereaza greutati suplimentare in structurarea informatiei.
In acest context, caracterul estival al perioadei pe care o traversam face ca multi investitori sa devina inactivi, fie din lipsa unei viziuni clarificate asupra starii financiare a emitentilor, fie din preocupari axate mai mult pe folosirea timpului liber dedicat vacantelor. Daca la nivelul investitorilor de retail s-a vazut o franare a activitatii de tranzactionare, la cel al investitorilor institutionali aceasta stare a fost si mai evidenta.
Jurnal de Bursa - 02.09.2024.pdf