Ultima saptamana pe bursa a adus mai multa claritate investitorilor de pe toate pietele bursiere. Trendul global de scadere al dobanzilor de referinta a fost consacrat de ultima sedinta a bancii centrale din SUA, unde FED a inceput in forta un ciclu de reducere a costului finantarii in USD.
Focusul investitorilor se va muta de acum pe problematica cresterii economice, ce va deveni principalul vector de volatilitate in lunile care vor urma.
In ultima saptamana, piata locala a incercat sa revina la un trend de crestere dupa perioada mai putin fasta din ultima luna. Partial, a reusit sa faca acest lucru, insa aprecierea a fost una mai degraba modesta. In continuare, piata romaneasca pare ca a pierdut din energia care a dus-o la niveluri record stabilite la jumatatea verii anului curent.
Impulsionate de pasul facut de FED, mai curajos decat se asteptau investitorii, bursele dezvoltate au inregistrat in ansamblu evolutii pozitive, semnificativ mai bune decat piata locala. Aceasta stare de fapt se mentine de mai multe saptamani, fapt reflectat si de tabelul alaturat. In ultima luna, majoritatea burselor importante au crescut, ceea ce nu s-a intamplat si pe piata romaneasca.
Interesant de remarcat este ca evolutiile negative le inregistram, in aceasta perioada, in cazul economiilor aflate in proximitatea conflictului din Ucraina (Romania si Polonia). Ar putea indica o aversiune mai mare fata de risc a investitorilor straini, manifestata din momentul declansarii contraofensivei ucrainiene, actiune militara care a crescut gradul de incertitudine privind evolutiile pe termen scurt in zona de conflict.
Jurnal de Bursa_23.09.2024.pdf