Editoriale

Informatii piata

Jurnal de bursa – trimestrul unu
Am trecut cu bine de primul trimestru din acest an, pe piata bursiera. Spun acest lucru pentru ca incheiem cu toti indicii bursieri pe plus, desi la inceputul anului incertitudinile si amenintarile mediului economic abundau. Cresterea de 4%, una mai degraba modesta, mentine totusi bursa locala cu sanse de a livra la nivel anual cresteri in zona randamentelor real pozitive.

Pietele bursiere isi continua cautarea unei noi paradigme inceputa in anul trecut. Iesite de sub zodia banilor ieftini si a stimulilor financiari, economiile si implicit bursele incearca sa se readapteze la un mediu normal. Fara sprijin si pilotare, inevitabil, vor avea un mers mult mai sinuos, strategiile de tip buy and hold fiind mai putin folositoare decat in ultimii ani.

Ce ne indica acest prim trimestru? Ce accente si nuante regasim in peisajul bursier? In primul rand se confirma ca vechile modele nu mai sunt de actualitate sau functionale pentru burse. Cvasi-predictiile analistilor internationali, de la finalul anului trecut, privind recesiunea ce va cuprinde marile economii si in special cele europene au esuat in corpore. Recesiunea nu a aparut, iar bursele din Europa au inregistrat cele mai bune evolutii.

Intram in al doilea trimestru cu o piata locala foarte ieftina prin prisma evaluarii in functie de profit. Jumatate din actiunile din BET au un indicator PER anualizat mai scazut de 6! De foarte mult timp nu am mai vazut acest lucru... Evident una dintre explicatii este efectul de baza favorabil prin prisma rezultatelor record din sectorul energetic.

Oarecum contraintuitiv pentru angoasele cu care am intrat in 2023, primul trimestru a consemnat un podium al aprecierii cotatiilor bursiere dominat de actiuni de crestere. BVB, Aquila si Sphera Group sunt actiunile care au crescut cel mai mult in primele trei luni. La polul opus cele doua mari banci romanesti listate (BRD si Transilvania) precum si reprezentanta sectorul imobiliar ONE au fost singurele care au inregistrat scaderi. 

Prin comparatie cu celelalte piete europene, bursa locala a subperformat. Cresterea de 4% este sub medie, care in primul trimestru a fost de circa 10%. In ultimul an se observa o subperformare a pietelor bursiere aflate in apropierea zonei de conflict din Ucraina. Aceste burse au evolutii sub medie, fiind probabil afectate de un risc geopolitic mai mare cu care sunt asociate.

Nu in ultimul rand ar trebui sa remarcam ca piata titlurilor de stat listate la BVB (programul Fidelis) propune, pe fondul cresterii dobanzilor de pe piata monetara, alternative tot mai interesante. Ultimele emisiuni anuntate, pentru care se deruleaza chiar in prezent IPO, ofera un randament record pentru emisiunile in euro. Dobanda de 5,8% pe 5 ani, echivalenta cu circa 6,5% pentru un randament impozitat cu 10%, rivalizeaza puternic cu randamentele obtinute de investitorii de pe piata imobiliara. Iar investitia in titluri de stat este garantata de acesta, fara limita de suma, in plus existand si marele avantaj al lichiditatii: poti vinde cand vrei, cat vrei si sa incasezi si dobanda aferenta perioadei de detinere. 

Pentru urmatoarea perioada sase variabile vor modela mediul bursier local si evolutiile companiilor listate. Principalul factor ramane cel legat de binomul inflatie-dobanda de referinta. Costul ridicat al banilor este un factor de uzura nu doar pentru profiturile companiilor, ci mai ales pentru sentimentul de piata. Confirmarea atingerii plafonului maximal al dobanzilor ar putea ajuta evolutiile bursiere de o maniera decisiva. Trebuie sa observam ca fata de maximele atinse in toamna anului trecut, randamentele bondurilor romanesti au inceput sa scada si asta este o veste buna (titlurile pe 10 ani au scazut de la 9.3% in octombrie la 7.3% in prezent).

Razboiul din Ucraina ramane un al doilea vector generator de puternica volatilitate si incertitudine. Dupa cum spuneam, bursele din zona au evolutii mai slabe si asta se datoreaza unui risc mai mare asociat celor aflati in proximitatea conflictului. O continuare a acestui conflict va mentine un grad ridicat de incertitudine si va constitui un element negativ important si pentru piata locala .

Alte doua variabile care vor seta evolutia bursei in continuare tin de mediul bursier. Politica de dividend a companiilor si noile listari ar putea oferi motive pentru un interes in crestere in randul investitorilor. Din acest punct de vedere, putem miza pe randamente bune ale dividendelor si in acest an, iar listarea unor emitenti de calibru cum ar fi Hidroelectrica, Agricover sau Salrom se anunta ca evenimente cu potential ridicat de a atrage noi investitori pe piata locala.

O a cincea variabila o reprezinta forta de franare a economiei romanesti. Cu certitudine avem sectoare care incep sa experiementeze afaceri in scadere si profitabilitate asemanatoare. Efectul de baza din anul precedent, inflatia si costurile mai mari de finantare conlucreaza in aceasta directie. Daca franarea va fi lenta sau violenta vom afla spre finalul anului. O ultima variabila, daca o putem numi asa, o va reprezenta, pe masura ce ne apropiem, de finalul anului intrarea, din nou, intr-o perioada electorala. Istoria ne arata ca astfel de perioade nu sunt cele mai inspirate in materie de decizii economice si nu putem decat spera ca de aceasta data va fi altcumva.

Spuneam la inceputul anului ca anul curent ar putea fi un an al normalizarii si al unui drum spre o baza solida de crestere a pietei locale, in urmatorii ani. Pana acum pare un verdict potrivit, insa am parcurs doar un sfert din drum.


Autor: Alin Brendea
inchide